Guttegjeng erkjenner overgrep mot 12 år gammel jente

Fire gutter står tiltalt for grove overgrep i Namdal tingrett.

Aktor Kaia Strandjord (t.h.) og bistandsadvokatene til de to unge jentene, Camilla Elvevoll og Anders Kjøren, er i Namdal tingrett i forbindelse med en alvorlig overgrepsssak.   Foto: BJØRN TORE NESS/NAMDALSAVISA

Saken oppdateres.

I dag startet den alvorlige straffesaken i Namdal tingrett hvor fire gutter står tiltalt for samleie med barn under 14 år.

De fire guttene, av utenlandsk opprinnelse, var henholdsvis 15, 16, 17 og 18 år gamle da overgrepene skjedde.

LES MER: - 12-åring utsatt for gjengovergrep

Tre av de fire tiltalte i overgrepssaken erkjente helt eller delvis straffeskyld da rettssaken startet. Eldstemann nektet straffskyld, men erkjente de faktiske forhold skriver Trønder-Avisa.

Forgrepet seg på jenta sammen

Den nest eldste av ungdommene er også tiltalt for å ha forsøkt å gjennomføre samleie med en annen jente som bare var 13 år gammel da dette skjedde.

Ifølge tiltalen skal de unge mennene ha møtt den yngste jenta ved minst tre anledninger og forgrepet seg på henne sammen. Et av overgrepene skal ha skjedd inne på området til en barneskole i nærområdet. Der hadde tre av ungdommene samleie med jenta i skolens inngangsparti og i et huskestativ, ifølge tiltalen. Et annet overgrep skjedde i noe som er betegnet som et «lekehus».

Innrømmet forhold i avhør

Aktor i saken, statsadvokat Kaia Strandjord, sier til VG Nett at ingen av de fire har vært fengslet under etterforskingen.

- Da saken ble kjent ble alle fire pågrepet, avhørt og sluppet igjen. Samtlige har innrømmet de faktiske forhold, så tiltalen er i stor grad basert på de de har innrømmet i avhørene, sier Strandjord til VG Nett.

Det var ikke aktuelt med varetektfengsling på grunn av den lave alderen til de tiltalte. Siden guttene har innrømmet de straffbare forholdene, så vil det være straffeutmålingen som vil være det mest kompliserte i saken.

- Hadde de vært voksne, ville det uten tvil vært snakk om lange ubetingede fengselsstraffer. Men her er det altså tre tiltalte som er under 18 år, og det vil være et punkt som må vurderes i forbindelse med utmåling av straffereaksjon, sier Strandjord.

Høye erstatningskrav

Hun viser til endringer i straffeloven, som trådte i kraft i fjor gjør at det likevel kan idømmes lange ubetingede fengselsstraffer dersom retten finner at det er «særlig påkrevd».

Begge jentenes bistandsadvokater har varslet i erstatningskrav mot guttene.

- På grunn av omstendighetene vil beløpene være høyere enn det som er «grunnbeløpet» i for eksempel en voldtektssak, sa Anders Kjøren, bistandsadvokat for den yngste av jentene, til Trønder-Avisa i forrige uke.

Det er satt av en uke til saken. Dommer er sorenskriver Lisa Elin Bech, mens aktor er statsadvokat Kaia Strandjord.  Forsvarere for de fire tiltalte er ifølge NTB Camilla Ødegaard Letnes, Ivar Hustad, Siw Bleikvassli og Tore Welde.

På forsiden nå