Ventet 40 minutter på ambulanse til Vetle (14)

Mens sønnen Vetle (14) var syk og blå på leppene, måtte pappa Bjørnar Leknes vente 40 minutter på ambulanse. Da de ringte 113 befant Leknes seg tre minutter unna Sykehuset Levanger.

Vetle Leknes (14) hadde 40 i feber da han ble lagt inn på sykehus. Pappa Bjørnar synes 40 minutter å vente på ambulanse er for mye. 

Saken oppdateres.

Pappa Bjørnar Leknes fikk onsdag formiddag beskjed fra skolen om at sønnen Vetle (14) var syk. Da han kom til skolen var sønnen blå på leppene og neglene. Leknes ringte 113 for å be om hjelp. En halvtime senere hadde ambulansen fortsatt ikke kommet, selv om skolen ligger tre minutter unna Sykehuset Levanger.

- Da ringte jeg 113 en gang til. Det tok nesten 40 minutter før det kom en ambulanse, forteller Bjørnar Leknes.

- Kan bli veldig syk

Sønnen er multihandikappet og har flere akuttinnleggelser på sykehus bak seg.

- Vetle var rolig og sov, men samtidig var det alvorlig og han kan bli veldig syk, forteller Leknes.

Han ville ikke kjøre sønnen til sykehuset selv fordi sønnen hadde ubehag når han satt oppreist. Leknes forholdt seg rolig i telefonen med AMK-sentralen.

- Kanskje tenkte de at det ikke var bråhast, siden jeg var så rolig på telefonen, sier han.

LES OGSÅ: Helsetilsynet slakter 113-sentralen i Oslo og Akershus

- Skremmende

Han reagerer kraftig på at de måtte vente så lenge før ambulansen dukket opp.

- Jeg skjønner at de må prioritere, men det er rart at det tar så lang tid når vi er så nære sykehuset, sier Leknes.

- Jeg synes det er litt skremmende at det tar så lang tid. Vi visste ikke at det ikke ble så alvorlig. Det kunne blitt mer dramatisk, fortsetter han.

Da de kom på sykehuset hadde sønnen 40 grader i feber og det ble satt i gang behandling.

LES OGSÅ: Bedre beredskap i nødnettet og mobilnettet

- Ikke akutt

Leder Brit Karlsen av AMK-sentralen forteller at de ikke hadde noen ambulanser ledig i Levanger da Leknes ringte nødnummeret.

- Det ble oppfattet at oppdraget hastet, men at det ikke var akutt eller livstruende. Da kan det være at man må vente, sier Karlsen.

Lederen opplyser at oppdrag der tilstanden er livstruende blir prioritert foran hasteoppdrag.

Beklager at de ikke fikk beskjed

Da Leknes ringte AMK for andre gang ble en ambulanse fra Steinkjer, som egentlig skulle til Inderøy, sendt for å hente Vetle i Levanger.

- Jeg er usikker på om faren fikk vite at han måtte vente på ambulanse. Hvis vi ikke sa noe om at han måtte vente, er det uheldig og det beklager vi, sier Karlsen.

- Er beredskapen god nok?

- Det er generelt bra beredskap i Nord-Trøndelag, men det er topper på forskjellige tidspunkt av døgnet. Det er, for eksempel, mye forflytting av pasienter mellom sykehusene om formiddagen. Det er toppene som utfordrer oss, og da må vi utnytte ressursene best mulig og gi først hjelp til de som trenger det mest.

På forsiden nå