En nabo varslet dem om brannen i går kveld.

- Vi så konturene av flammene i fjellsiden bak huset. En time senere kom teknisk sjef på døra og sa at vi bare måtte dra. Han sa vi ikke kunne ta noen sjanser. I mellomtiden rakk jeg å ta med to fioliner og flere tusen noteark inn i bilen, forteller Arne Penna.

Mange av notearkene er svært gamle og verdifulle.

- Fotoalbum og andre verdisaker tok vi ikke med. Vi hadde ikke drømt om at det skulle gå så ille, sier ekteparet.

Søvnløs natt

Arne og Kjellaug kjørte fra huset på Hasvåg i halv tolvtiden i går kveld. På turen østover stoppet de og så flammene i fjellsiden. Natten tilbragte de på Drageid leirskole.

- Det ble ikke noe søvn. Flere evakuerte var samlet der, og vi fikk god informasjon fra kriseteam og kommunen. Rådmannen ristet bare på hodet over situasjonen, sier Kjellaug.

I dag har ekteparet oppholdt seg hos kjentfolk i Flatanger. Da adressa.no var innom fulgte Kjellaug og Arne med på nyhetssendingene på tv. De to var tydelig rystet over tv-bildene. Kjellaug har bodd i Hasvåg all sin dag, mens Arne flyttet dit på 1970-tallet. Ekteparet blir nå nedringt av alle medier, som vil høre deres versjon av evakueringen og situasjonen på Hasvåg.

- Vi vet ikke sikkert hvordan det har gått med huset vårt. Vi vet bare at flere hus på Hasvåg har brent ned. Et lokalsamfunn er rasert. Det er helt forferdelig, sier Kjellaug og Arne.

Ekteparet har bygd huset selv. Dette er livsverket til ekteparet Penna.

- Jeg jobbet som postbestyrer og landpostbud i Flatanger i 43 år. Etter at jeg pensjonerte meg laget jeg et postmuseum i kjelleren. Nå vet jeg ikke om det er mer, sier Kjellaug.

Tør ikke tro huset står

For kort tid siden fikk hun telefon fra noen kjente, som fortalte at huset deres ikke har brent ned. Ekteparet velger å ta beskjeden med en klype salt.

- Jeg tør ikke tro på det før jeg ser huset med egne øyne, sier Arne.

Han og kona påpeker at det viktigste er at ikke liv har gått tapt.

- Vi er selvfølgelig veldig glad at ingen av våre sambygdinger har omkommet. Vi tør ikke tenke på hvordan det hadde gått om vi ikke hadde blitt evakuert i tide, sier de.

Arne Penna med fiolinen som han berget da de ble evakuert i går. Foto: Dan Ågren