– Du fortjener bedre enn dette. Vi må ha et system som hjelper folk i krise, sa stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) da han møtte Hilde Skjærvø torsdag. Det melder Namdalsavisa.no.

- Burde slippe dette

Skjærvøs historie gjorde inntrykk på politikeren på nordtrøndelagsbenken. Han er klokkeklar på at regelverket må endres.

– Vi kan ikke ta utgangspunkt i at alle skal være eksperter i familiejus for å henge med i systemets regler. Du burde slippe å bruke energi på dette, og heller fått lov til å konsentrere deg om sorgen og omsorgen for barna, sa Grande.

Han lyttet konsentrert mens Hilde Skjærvø beskrev problemene hun støtte på i møte med Statens pensjonskasses regler for ektefellepensjon, og det rigide systemet som sier at hun ikke har rettigheter som samboer gjennom 12 år med to felles barn.

– Vi må hjelpe deg og din sak

– Det er åpenbart at reglene må endres. Det er det første. Når jeg ønsket å møte deg, er det fordi vi må forsøke å finne en løsning på din sak, sa Grande til Skjærvø.

Hilde Skjærvø nikker. Hun er opptatt av å få greie på hva som skal til for at Statens pensjonskasse gjør unntak fra reglene om ektefellepensjon.

– Jeg lurer på hvorfor det i det hele tatt er åpnet for skjønnsvurdering når det er så vanskelig, sier hun.

– Vi må finne ut av om Statens pensjonskasse har handlingsrom innenfor skjønnsvurderingen. Hvis de har det, må de ha gjort en feil i din sak. Jeg vil se nærmere på om Statens pensjonskasse har benyttet det skjønnet som Stortinget mener de skal ha. Det er meningen at det skal brukes, ikke virke som et stengsel, sier han bestemt.

Spørsmål til Eriksson

Derfor vil Grande med det første se på dokumentene i Skjærvøs sak. På bakgrunn av det vil han formulere et spørsmål til arbeidsminister Robert Eriksson. Stiller han spørsmålet skriftlig, vil Eriksson ha seks virkedager på seg til å besvare det.

– Dermed vil du få noen svar ganske raskt. Det er også flott at Karin Andersen (stortingsrepresentant for SV, red.anm.) stiller spørsmål til Eriksson i spørretimen allerede på onsdag. I spørretimen kan man også stille inntil to oppfølgingsspørsmål, opplyser Grande som mener ambisjonen må være å få svar før ankefristen i Skjærvøs sak til lagmannsretten går ut.

– I det spørsmålet jeg stiller, må anvendelse av skjønnet bli hovedpunktet, sier han.

Stortingsrepresentanten legger ikke skjul på at etterlattepensjons-reglene har svakheter i seg som samfunnet for lengst burde ha fanget opp.

– Jeg ser at mange møter veggen – enten ved samlivsbrudd eller som her, det som blir et grotesk tilfelle. Vi burde hatt et system som loser folk gjennom mølla av regler, lover og forskrifter i krisesituasjoner, sier Arild Grande.