Organisasjonene legger til grunn Stortingets målsetting om økt matproduksjon på norske ressurser i årene fremover.

- Dette innebærere at utmarksressursene i større grad enn i dag må utnyttes. Beitenæringen må sikres gode og bærekraftige rammevilkår, sier Borgny Kjølstad Grande i Nord-Trøndelag Bondelag.

I tillegg til bondelaget står Nord-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag, fylkeslaget til Norges jeger- og fiskeforening, Nord-Trøndelag Sau og Geit, Nord-Trøndelag Reinsamelag og Folkeaksjonen ny rovviltpolitikk bak utformingen av den felles plattformen.

- Lite er gjort

Organisasjonene merket seg under høstens valgkamp at partiene som nå har fått regjeringsmakt kom med forpliktende lovnader om en dreining i rovdyrpolitikken som i større grad spiller på lag med beitenæringene.

Foreløpig har vi sitt lite eller ingen ting til en dreining i positiv retning, sier Borgny Kjølstad Grande.

I fellesplattformen blir det fremholdt at konsekvensene av rovdyrpolitikken bæres av enkeltmennesker, lokalt næringsliv og sårbare lokalsamfunn.

- Konflikten må reduseres for å opprettholde sørsamisk kultur og næring samt beitebasert husdyrhold i hele Nord-Trøndelag. Regjeringen slår fast at eiendomsretten er en grunnleggende rettighet. Dette må også gjelde beitenæringenes bruksrettigheter i utmark, heter det i felleserklæringen.

Det er på denne bakgrunn at organisasjonene har samlet seg om seks konkrete hovedkrav til en ny rovdyrpolitikk: De er lei av at rovviltnemndenes vedtak blir stadig overprøvd på departementsnivå. Kravet er mer myndighet til rovviltnemndene. I den forbindelse blir det påpekt at dyrevelferdsmessige og landbruksfaglige vurderinger må vektlegges i tillegg til miljøfaglig kompetanse.

Krever økt uttak

Andre krav er at alt tap til rovdyr ut over normaltap skal erstattes, og at bestandsmålene for rovdyrene reduseres, særlig for bjørn. Derfor ønsker organisasjonen økt uttak. Under dagens pressekonferanse ble det særlig fremholdt at det er viktig å ta ut restkvoter etter lisensjakt med «alle nødvendige midler», underforstått at forvaltningen må legge rammene til rette for en mest mulig effektiv jakt og fangst.

Dessuten mener de seks organisasjonene at det er på tide at rovviltforliket fra 2011 og effekten av de forebyggende tiltakene blir gjenstand for en evaluering.