Kobler inn barneombudet

Fredag så faren sin datter (10) navngitt i Dagbladet som det overlevende offeret i Overhalla-saken. I dag ringte han barneombud Reidar Hjermann for å uttrykke sin fortvilelse.

Saken oppdateres.

- Han var svært fortvilet over at pressen velger å krenke barn, sier Reidar Hjermann til adressa.no.

Alvorlig tiltale

Torsdag tiltalte Riksadvokaten Bahadir Mirzaolimov for dobbeltdrap i Overhalla. Mirzaolimov er tiltalt for forsettlig drap på sin fraseparerte kone Anne Grete Vollum og sju år gamle Cicilie Watnan Lian. Mannen er også tiltalt for frihetsberøvelse av Vollums ti år gamle datter. Datteren er den eneste som overlevde den grusomme hendelsen. Fredag valgte Dagbladet som eneste avis å navngi jenta.

Avisen var også blant mediene som valgte å identifisere hvem av ofrene som ble utsatt for overgrep av tiltalte.

- Da jeg leste saken tenkte jeg at dette var utrolig drøyt. Dagbladet driver og krenker barn, sier Hjermann.

- Barbariet

Han får støtte fra barnepsykolog Magne Raundalen. Han er også kritisk til avisens fokus på detaljer.

- Barnet kan aldri glemme hva som skjedde, men barnet kan heller aldri glemme at en avis syntes det var greit å skrive navnet. Med dette har Dagbladet brutt med grunnleggende humanistiske tradisjoner. Hvis all beskytterholdning overfor barn er borte, hva har vi da igjen?, spør Raundalen.

Etter en lang tenkepause svarer han på sitt eget spørsmål.

- Barbariet, sier han.

Raundalen var selv koblet opp mot hjelpeapparatet i Overhalla etter drapene, og i slutten av juni tilbrakte han en hel dag sammen med flere av de involverte i kommunen.

Mandag 22. oktober begynner rettssaken, og kommunens krisepedagogiske team forbereder sambygdingene på den omfattende pressedekningen. Raundalen er imponert over arbeidet, men understreker at media har et stort ansvar.

- Det viktigste pressen skal tenke på er selvfølgelig alle de som fortsatt er i sorg og fortvilelse over det som hendte. Dernest er det viktig å tenke på at det er barn i dette samfunnet som ble så hardt rammet. Journalistene må vie tid og rom til å tenke på hvordan vi skal ta vare på barna, råder han.

Gruer seg til rettssaken

Bistandsadvokat Dehli understreker at de fleste medier har holdt seg innenfor rammene i sin dekning av Overhalla-saken.

- Det er jo vondt for familien å lese om saken, men de fleste har vært saklige i sin omtale, sier hun.

Likevel gruer familien seg til rettssaken kommer opp og medietrykket forsterkes. Advokaten ber om at journalistene setter fokus på rettferdighet fremfor detaljer fra selve drapsnatten.

- Vi må huske at jenta som overlevde skal leve videre, sier hun.

Klaget inn til PFU

Familien til jenta som ble identifisert av Dagbladet har klaget avisen inn for Pressens Faglige Uvalg.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sier til Trønder-Avisa at identifiseringen av jenta er svært uvanlig i norsk pressesammenheng. Pressens etiske retningslinjer, Vær varsom-plakaten, setter klart begrensninger for hvordan media kan omtale pårørende til kriminalsaker.

I 2001 kom det også et eget punkt som spesielt omtaler vern av barn. Punkt 4.8 slår fast at barns identitet som hovedregel ikke skal røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker.

Familiens bistandsadvokat, Inger J. Dehli, ringte lørdag rundt til pressen for å forhindre at navnet ble offentliggjort også i andre medier.

- Heldigvis har barnet pårørende som reagerer. Deres fokus er nå å verne barnet mot den aggressive delen av pressen, sier Dehli til adressa.no.

- PFU er tannløse

Dette er ikke første gang Dagbladet setter sinnene i kok hos Hjermann og psykolog Raundalen. 18. september hadde avisen tittelen «- Drept av mor» i store bokstaver på forsiden. Under var det et bildet av britiske Madeleine McCann som har vært savnet i Portugal siden mai.

Forsiden vakte sterke reaksjoner fra barneombudet, og psykolog Magne Raundalen uttalte at Dagbladet gir «blanke faen» i ungene.

Hjermann frykter nå at en fellelse i PFU ikke vil forhindre at Dagbladet eller andre medier går over streken i fremtiden.

- Nå virker det på meg som om fellelser i PFU er tannløse. Barneombudet vurderer derfor å foreslå sterkere lut, sier Hjermann.

Ombudet ønsker å gå i en dialog med pressen om mulige andre straffetiltak som bøter eller svarte forsider.Ingen kommentar

Ansvarlig redaktør i Dagbladet, Anne Aasheim, ønsker ikke å kommentere saken overfor adressa.no.

- Jeg er i dialog med de pårørendes advokat, og vil derfor ikke kommentere dette ytterligere, skriver hun i en e-post.

Les mer om saken her

 
 
Bahadir Mirzaolimov er tiltalt for dobbeltdrap i Overhalla. 

Bahadir Mirzaolimov er tiltalt for dobbeltdrap i Overhalla. 

På forsiden nå