Her gjør tollvesenet et rekordbeslag

Den 29 år gamle rumenske kureren fraktet 27 kilo av den narkotiske planten khat.

Her er beslaget som ble gjort på Værnes sist torsdag. 

Saken oppdateres.


Mannens koffert og en kamuflasjemønstret bag var smekkfulle av khatbunter pakket i bananblader. Og ingenting annet.

– Dette er det største khatbeslaget som er gjort i Tollregion Midt-Norge, opplyser kontorsjef for tollvesenet på Værnes, Hallgeir Bjørvik.

Kom fra Belgia

Mannen var passasjer med 14.50-flyet fra København torsdag. Han plukket opp bagasjen fra båndet og gikk på grønn sone – ingenting og fortolle – der han ble plukket ut og stoppet.

– Det var en oppmerksom tolltjenestemann som plukket ham ut for kontroll, sier Bjørvik.

Til tollerne kom mannen med en lite troverdig forklaring. Han hevdet at han hadde fått en liten pengesum for å transportere matvarer fra Brussel til Trøndelag.

– Han innrømmet at han var kurer, og visste nok godt hva han egentlig fraktet, sier Bjørvik.

Det er ikke kjent hvordan stoffet skulle distribueres videre i Midt-Norge.

Blir utvist

Kureren skal etter det Adresseavisen erfarer ikke tidligere være kjent for norsk politi eller tollvesen. Khatbeslaget på 27,25 kilo vil nå resultere i en bot. Den 29 år gamle rumeneren satt i politiets varetekt frem til søndag, opplyser etterforskningsleder Tore Sparby ved Stjørdal lensmannskontor. Mannen er nå enten utvist fra landet, eller sitter i varetekt på Trandum i påvente av å bli transportert ut.

– Selve khatbeslaget sender vi til destruksjon, sier Sparby.

– Har ventet på dette

I fjor tok norske tollere til sammen ca. åtte tonn av det narkotiske stoffet khat. Året før ble det stoppet ca ti tonn.

– Tollerne lenger sør i landet har tatt mye khat, så vi har vært oppmerksomme på det. Det største vi har tatt er et beslag på 12 kilo på et innlandsfly i fjor, men dette er det største enkeltbeslaget, sier Bjørvik.

Tradisjonelt har Nederland og Storbritannia vært de to store transittlandene for smugling av khat til Norge. Fra 5. januar i år er stoffet ikke lenger lovlig i Nederland, men det er fortsatt tillatt i Storbritannia. Tollvesenet er derfor forberedt på smugling derfra i tiden fremover.

– Vi vet at det foregår mye khatsmugling andre steder og har egentlig forventet på et beslag som dette. Vi kommer til å være oppmerksomme også i tiden fremover, sier Bjørvik.

Flere pillebeslag

Tollerne på Værnes fortsetter å gjøre stadig flere beslag av piller og andre ulovlige legemidler. Bare de siste to ukene er det gjort tre beslag med flere hundre piller i hvert parti.

Lørdag ble en 54 år gammel mann stoppet på Værnes da han kom hjem fra Alicante. I bagasjen hans fant tollerne 570 narkotiske tabletter av ulike slag. Også sist lørdag, 19. januar, stoppet tollerne en mann på vei hjem fra Alicante. Mannen i førtiårene hadde med seg 224 ulovlige tabletter.

– Vi er kjent med at det er relativt enkel tilgang til en del medikamenter i Spania. Generelt ser vi også at trenden med mange medikamentbeslag fortsetter, sier kontorsjef Hallgeir Bjørvik i tollvesenet.

Også 15. januar ble det gjort et pillebeslag på Værnes. Da var det en mann i førtiårene som fraktet med seg 200 tabletter. Han var på vei hjem fra Thailand via København.

På forsiden nå