Dommer: Tingrettsdommer Rune Lium pekte på at hovedtiltaltes sammenblanding av private forhold med virksomheten virket straffeskjerpende. Foto: Glen Musk

Den hovedtiltalte Frode Jørgensen ble i Trondheim tingrett i dag dømt til fengsel i to år og seks måneder. Aktors påstand var maksimumsstraffen på tre år.

Tingrettsdommer Rune Lium pekte på at en gjennomgående sammenblanding av private forhold og virksomheten virket straffeskjerpende. Jørgensen har blant annet kjøpt leilighet og bil for penger som sto på klientkonto.

Både bilen, en Porsche Cayenne, og halvparten av leiligheten på Nedre Elvehavn blir inndratt, i tillegg til et millionbeløp.

Til fradrag i straffen kommer 39 dager som Jørgensen har sittet i varetekt.

To frikjent

Av de øvrige tiltalte ble to frikjent, mens seks stykker ble dømt til fengsel fra ett år og ni måneder til 60 dagers ubetinget.

Jørgensen anket dommen på stedet, mens de andre som ble dømt tar betenkningstid.

På tross av dommen mener advokat Per Danielsen, Jørgensens forsvarer, at aktors hovedsynspunkt har kollapset.

– To er frifunnet, og begge var sentrale nettverksbyggere. Hele pyramidevirksomheten er renvasket. Tilbake står dommen over dem som har tjent på aksjesalget, sier Danielsen. Han viser til salget av aksjer i et av selskapene i Plexpay Network.

Historisk

Dette er første gang en pyramidesak av et slikt omfang har blitt ført for retten i Norge.

Høsten 2005 aksjonerte politiet mot den hovedtiltalte Frode Jørgensen og Plexpay-nettverket. Jørgensen skal ifølge tiltalen ha ledet og markedsført en rekke selskaper under navnet Plexpay Network. For opptil 1800 dollar kunne folk bli medlemmer.

Noen av medlemmene fikk låne ut penger til Plexpay, og de skal ha blitt forespeilet en rente på inntil tre prosent per dag. Innskuddene til Plexpay skal utelukkende ha kommet fra medlemsavgifter og andre innbetalinger fra medlemmer.

Bank varslet

Ifølge tiltalen var det ingen omsetning av varer, og bare ubetydelig omsetning av tjenester, som ikke ga inntekter

Store og hyppige transaksjoner fra et norsk supportkontor for Plexpay til en bank i det karibiske skatteparadiset St. Vincent & The Grenadines gjorde at Selbu Sparebank anmeldte selskapet til politiet.

Til nå har politiet oversikt over at 200 millioner har gått gjennom Plexpay-systemet.

Syv av de opprinnelige elleve tiltalte kommer fra Trøndelag.