Mener NTNUs betydning er overvurdert

– Søkemiljøet i Trondheim har utviklet seg langt mer utenfor NTNU, enn på NTNU, sier Googles forskningsleder i Trondheim.

Saken oppdateres.

– Men kanskje det kan endre seg nå. Det er i nedgangstider man skal satse, sier Knut Magne Risvik.

Teknologimiljøet ved NTNU har fått mye skryt og har blitt pekt på som årsak når Trondheim har blitt utropt til søkemotorhovedstad i Europa. Risvik, som i snart tre år har ledet Googles utviklingskontor i Trondheim, avviser likevel at NTNU har spilt en spesiell rolle for selskapets vekst i Trondheim. Han mener universitetets betydning for søkeselskapene er overvurdert, selv om det tidligere spilte en rolle.

– Vi ser at vi finner kompetanse som er lik eller bedre fra utenlandske universiteter. Vi finner fryktelige gode folk som kommer fra NTNU, men det skiller seg ikke ut sammenlignet med andre universiteter, sier han.

Samtidig avviser han påstandene om at Google legger ned i Trondheim på grunn av mangel på kvalifisert arbeidskraft.

– Jeg har sett de ryktene og de stemmer ikke. Vi har vært veldig fornøyde med de folkene vi har fått tak i i Trondheim, og derfor har vi også tilbudt alle å flytte til et annet Google-kontor, sier han.

– Attraktive og dyktige

Risvik sier Googles avdeling i Trondheim har vært en attraktiv arbeidsplass. Han peker på at rundt 30 prosent av de ansatte kommer fra utlandet, og at seks-syv nasjonaliteter har vært representert blant de drøyt 40 ansatte på Nedre Elvehavn.

– Vi har vært både attraktive og dyktige i vår rekruttering, sier han.

Risvik sier personlige relasjoner var den viktigste årsaken til at Google etablerte seg i Trondheim, ikke institusjoner eller andre rammevilkår.

– Google leter etter den øverste promillen blant programmerere. Det handlet om hvilket nettverk vi hadde, og hvilke personer vi visste vi kunne rekruttere, sier han.

Likevel sto trondheimskontoret på nedleggelseslisten da søkegiganten bestemte seg for å rydde i organisasjonen. Risvik sier de internt i organisasjonen snakker om fragmentering av prosjekter, det vil si at de er spredd på for mange kontorer, og at dette ble Trondheims bane. I stedet vil selskapet satse på noen store utviklingssentre.

– Men dere kunne valgt å styrke kontoret i Trondheim, med et økt fokus på noen områder?

– Vi ansetter fortsatt folk, men i et langt mer redusert tempo enn før. Det ville derfor tatt for lang tid å komme opp på den nødvendige størrelsen, sier han. Samtidig med at Google bekreftet nedleggelsen av trondheimskontoret, sendte de også ut en melding om at rekrutteringsstaben vil bli kuttet med 100 stillinger.

– Har levert

Avdelingen i Trondheim ble offisielt åpnet i mars 2006, med en ambisjon om å utvikle nye produkter for selskapet.

– Har dere levert de resultatene som ledelsen i Google forventet?

– Ja, når vi tar størrelsen på Trondheim i betraktning, så har vi klart å bygge opp et bra kontor. Andre steder har vokst raskere, men det er enklere å rekruttere i en by med fem millioner innbyggere. Vi har jobbet med kvaliteten på Googles søketjeneste i Norge og Norden. Vi har lansert produkter for Norden, deriblant Google News, og vi har jobbet med globale produkter og med basisteknologi, sier han.

Risvik sier han uansett er mest fornøyd med laget som har blitt bygget opp i Trondheim.

– Jeg har aldri sett et så bra team på 40 personer noe sted, sier han.

På forsiden nå