Vil la private bygge studentboliger

Trondheim Høyre foreslår å øremerke og subsidiere kommunale tomter til private utbyggere av studentboliger.

Saken oppdateres.

Partiet mener at en øremerking av kommunens tomter for studentboliger kunne betydd både lavere huseleie for studentene og flere boliger bygget.

- Med dagens tomtepriser er det umulig for en vanlig utbygger å få igjen for investeringen sin ved utleie til studenter, sier Stine Hostad i Trondheim Høyre.

Adressa.no har tidligere skrevet at kun 450 norske studenter av totalt 7000 nye studenter som kommer til Trondheim, får bolig hos Studentsamskipnaden (SiT).

Også det private markedet er tøft. Med en prisstigning i leiemarkedet på over ti prosent i mai, og rekordbesøk på visninger, er det mange som rett og slett har gitt opp boligjakten.

LES OGSÅ: Advarer mot tøff bolighøst for studenter

LES OGSÅ: Kan bli framtidig bydel for studenter

LES OGSÅ: - Vi ble lamslått av køen

4300 i måneden

For studentboligene som nå bygges, betyr de høye tomteprisene at prisen per hybel fort spretter over 4000 kroner i måneden. De nye hyblene i SiTs boligprosjekt «Teknobyen» i Elgesetergate, vil ha en pris på 4300 kroner i måneden.

Boligsjefen i SiT, Terje Bostad, har også sagt at de over 600 nye studentboligene man ønsker på Lerkendal vil koste rundt 4300 kroner i måneden for studentene.

- Det er først og fremst de høye tomteprisene som driver opp leieprisene, sier Bostad.

- Tomteprisene generelt må reguleres av det frie markedet. Men akkurat i tilfellet studentboliger kunne det vært utdelt egne tomter med forpliktelse om utleie til studenter, for eksempel i 30 år, sier Hostad.

Hun presiserer at øremerking og subsidiering for private utbyggere både ville ført til flere studentboliger og lavere leiepriser for studenter.

Vil senke eiendomsskatten

Unge Høyre er også på banen i forhold til boligsituasjonen.

- Vi mener det ville vært et godt tiltak å redusere eiendomsskatten for dem som leier ut. Leier man ut 30 prosent av boligen, bør man få 30 prosent reduksjon i eiendomsskatten, sier bystyrekandidat og nestleder i Unge Høyre, Oliver Husøy.

Partiet vil også fjerne eiendomsskatten på SiTs boliger og eiendommer. Gruppeleder for moderpartiet, Yngve Brox, mener forslagene er interessante.

- Vi har ikke diskutert dem i bystyregruppen ennå, men jeg synes Unge Høyres innspill er interessante, sier Brox.

- For lite målrettet

Arbeiderpartiet lar seg imidlertid ikke overbevise over Høyres forslag.

- Eiendomsskatt er knyttet til bygg, ikke hvem som bor i bygget. Det vanskeliggjør den tankegangen i utgangspunktet. Men la oss si at det går an å redusere eiendomsskatten. Man hadde ikke hatt noen garanti for at dette hadde ført til lavere husleie og gått rett i hendene på investorene, sier kommunalråd Geir Waage for Arbeiderpartiet.

Han mener heller ikke det er nødvendig å subsidiere tomter for andre enn SiT.

- Vi vil bruke Studentsamskipnaden og utdele støtte via dem. Det er et mer målrettet tiltak enn å subsidiere tomter for private. Så lenge vi har muligheten til å påvirke boligbygging gjennom SiT, ser jeg ingen grunn til at vi skal subsidiere private investorer, sier Waage.

 
 
På forsiden nå