- Dette er en vanlig investering for meg, sier han.

Sagt på en annen måte: Milliardæren har ikke kommet til Namdal for å drive veldedighet. Området Spetalen har kjøpt seg inn i, omfatter 713 000 dekar skog- og utmark i sju kommuner, og gir store muligheter for blant annet småkraftutbygging.

- Det vi først og fremst er ute etter, er å se på vannkraftpotensialet, og søke posisjoner der. Dernest må vi lage et bedre konsept der oppe rundt jakt og turisme, sier Spetalen til Adresseavisen.

Mæle solgte tvert

Det var Koppang-ekteparet Anders Kiær og Anne Ulvig som opprinnelig fikk tilslaget da Norske Skog solgte «halve» Nord-Trøndelag i 2001. Etter en årelang rettsfeide med finansmannen Ola Mæle, måtte ekteparet selge halvparten av eiendommen for 88 millioner kroner.

Få måneder etter den formelle overtakelsen i fjor sommer, snudde Mæle seg rundt og solgte halvparten av sin andel til kontormakkerne Øystein Stray Spetalen og Glen Rødland.

- Miljøet de representerer, har etter min vurdering svært god kompetanse på energifeltet. Det andre elementet, er at de er finansielt veldig dyktige folk. Investeringsprogrammet vi skal gjennom på kraftsida er et stort løft – vi skal sikkert opp i en halv milliard – og da er denne kompetansen svært verdifull å ha med seg, sier Mæle, som planlegger å utnytte minst 20 småelver og fossefall på eiendommen.

Rike tjukkaser

I finansmiljøet er Spetalene kjent som en rå dealer – en handlekraftig og snartenkt bajas som har evnet å tjene stort også i dårlige tider. Temperamentet har flere ganger brakt sivilingeniøren opp i trøbbel, blant annet etter at han angrep en VG-fotograf utenfor boligen i 2004 – en episode han seinere beklaget.

Mange vil nok også huske Spetalen som storaksjonær og opprørsleder i Norske Skog, en erfaring som kostet ham og makkeren Petter Stordalen 3-400 millioner kroner.

- Er det noen sammenheng mellom din tidligere interesse for Norske Skog og skogkjøpet i Namdal?

- Du må ikke nevne Norske Skog for meg, vet du. Da slenger jeg bare på røret, svarer Spetalen.

- Hvilke muligheter ser du når det gjelder utmarksturisme i Namdal?

- Poenget er å få tak i noen rike folk som kan bruke masse penger der oppe. Noen rike, tjukke jegere fra Oslo som kan ta med seg den styrtrike fetteren fra England og skyte noen elg.

- Det er luksussegmentet dere sikter dere inn mot, altså?

- Det finnes mange tjukkaser som kan skyte noen elg. Med en kvote på 136 elg og 2000 ryper, er du garantert utbytte.

-Jakter du selv?

- Nei. Men det er bare en fordel. Da blir det flere elg å skyte for de som kommer dit.

- Fiske da?

- Fiske er for kjedelig. Det hender jeg fisker makrell, det holder lenge.

- Kommer du selv til å bli en aktiv bruker av friluftsområdene i Namdal?

- Ikke i de områdene vi snakker om her, nei, sier Spetalen.

100 millioner?

Verken Mæle eller Spetalen vil si noe om kjøpesummen. Finansavisen spekulerte denne uka i at Spetalen og Rødland betalte rundt 100 millioner for sin halvpart av kjempeeiendommen.

I så fall har Mæle kommet helt gratis til honningkrukka. Da han overtok sin del av eiendommen fra ekteparet Ulvig og Kiær i fjor, betalte han «bare» 88 millioner.

Investor Øystein Stray Spetalen er nå storeier av eiendom i Nord-Trøndelag. Foto: SCANPIX