Tall som Finansavisen har hentet ut, viser at det i 2014 vil være 3808 hotellrom tilgjengelig i Trondheim.

Det vil være en økning på hele 73 prosent fra 2008, da antallet hotellrom i byen lå på 2197. I fjor var antallet hotellrom rundt 2600, noe som betyr at det vil komme rundt 1200 nye hotellrom i Trondheim i løpet av de neste to årene.

Tviler på lønnsomheten

Romøkningen får enkelte til å stille spørsmål til om utviklingen er bærekraftig.

Finansavisen refererer til en prognose laget av konsulentfirmaet Horwath, som viser at antall solgte rom i byen vil øke med åtte prosent fra 2011 til 2013. Samtidig vil belegget gå ned til 54,6 om to år, ned fra 66,7 prosent i 2011.

Dette vil bety at flere hoteller vil komme under tommelfingerregelen om at man må ha minst 60 prosent belegg for å tjene penger i bransjen. Administrerende direktør i DNB næringsmegling, Knut Efskin, tror økt kapasitet vil føre til økt etterspørsel etter hotellrom, men er usikker på utviklingen.

- Spørsmålet er hvor stor etterspørselsøkningen blir. En stor kapasitetsøkning vil bestandig skape utfordringer. Men vi har blant annet sett den samme utviklingen i utvidelsen av handelen i byen, og her har vi så langt ikke opplevd noen drastisk avskalling, sier Efskin.

Skal stjele kunder

Blant de virkelig store hotellene som er under oppføring, er Clarion hotell og kongressenter med 400 hotellrom, som skal stå ferdig i begynnelsen av mai i år. Neste år kommer også Scandic Lerkendal, med like mange rom.

Disse hotellene er med på å dra opp antall hotellrom voldsomt. På samme tid har de mulighet for å arrangere store konferanser og kongresser, noe Trondheim har manglet til nå.

Reiselivssjef i Visit Trondheim, Line Vikrem-Rosmæl, tror dette vil gjøre Trondheim mye mer attraktiv.

- Vi får muligheten til å arrangere mange flere konferanser enn tidligere og Trondheim og åpner et helt nytt marked. Før har vi hatt problemer med konferanser med 600-700 deltakere, nå får vi kapasitet på over 1000. Vi tror dette vil føre til at flere hotellgjester kommer til byen, sier Vikrem-Rosmæl.

- Men hvor skal dere ta kundene fra?

- Vi konkurrerer selvsagt med de andre byene stedene i landet og må ta kunder herfra. Nå kan vi ta opp kampen med Oslo, Stavanger og Gardermoen. Spesielt håper vi å ta kunder fra sistnevnte, sier hun.

Flere overnattinger

Reiselivslederen har gode måneder bak seg å vise til. Desember måned ble den beste på minst fem år for Trondheim med tanke på antall overnattingsgjester.

Ifølge tall fra Nordic hotell consulting hadde byen 33 628 overnattingsdøgn denne måneden og et belegg, det vil si prosentandel av rommene som er bebodd i løpet av må, på 45,1 prosent. Det er 2759 flere enn samme måned i 2010.

2012 har også begynt bedre enn 2011. Tall Visit Trondheim har hentet inn, viser at det i januar var 4500 flere overnattinger enn på samme tid i fjor, mens økningen i februar var på rundt 3000.

- Belegget øker kun med 1,14 prosent i perioden, ettersom vi har fått tilført kapasitet med Rica Bakklandet. Samlet tror jeg 2012 blir et veldig godt år for hotellnæringen i Trondheim, kommenterer Vikrem-Rosmæl.

Clarion kurs og konferanse på Brattøra vil få 400 rom når det står ferdig i vår. Det utgjør en stor del av økningen i antall hotellrom som Trondheim vil få de neste par årene. Foto: Rune Petter Ness