Tre gode grunner til å spare i BSU

Bare én av tre i aldersgruppen 13–33 år sparer aktivt i BSU. Dermed går de glipp av både skattefradrag og høye sparerenter.

Silje Sandmæl er forbrukerøkonom i DNB.  Foto: DNB

Saken oppdateres.

I statsbudsjettet foreslås det å øke grensen for Boligsparing for ungdom (BSU) fra 200 000 kroner til 300 000 kroner. Det er en god nyhet for alle unge som skal inn på boligmarkedet, og en god grunn til å begynne å spare nå, melder Aftenposten.

Med høye boligpriser og et krav om 15 prosent egenkapital er det mange som sliter med å kjøpe sin første leilighet uten hjelp fra foreldrene. Men ifølge tall fra DNB er det kun én av tre unge i målgruppen som har en aktiv BSU-konto, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

- Altfor få benytter seg av muligheten til å spare penger og få lettere inngang på boligmarkedet. Det tar jeg som et tegn på at noen kan trenge en liten dytt. Både skolen og foreldrene må ta mer ansvar for å bevisstgjøre barna tidlig, slik at de ser nytten ved å spare til bolig, sier Sandmæl.

60.000 kroner i skattegevinst

Det årlige sparebeløpet på 25 000 kroner til BSU er ikke endret. Sparer du maksimalt beløp, får du 20 prosent i skattefradrag, altså 5000 kroner.

Dersom du sparer tilsammen 300 000 kroner, kan du i løpet av alle spareårene få et skattefradrag på tilsammen 60 000 kroner. Det er en annen god grunn til at BSU lønner seg.

Sist, men ikke minst er rentene på BSU-kontoene høyere enn på sparekontoer, og ofte til og med høyere enn rentene på et boliglån.

Ungdom angrer på pengebruken

Sandmæl forstår godt at unge synes det er mer attraktivt å spare til russetid enn bolig, men hvis de får vite om konsekvensene, tror hun det er mange som ville gjort en helomvending.

- Jeg har møtt mange angrende ungdommer, som ergrer seg over pengebruken sin. Hadde de bare visst, hadde de nok ikke sløst bort lommepenger og pengegaver, men heller spart til bolig, sier Sandmæl.

I tillegg til bevisstgjøring, er det én ting til foreldre og besteforeldre kan gjøre for å bidra til at ungdommen deres starter BSU.

- Ved å sette penger direkte inn på BSU-kontoen, i stedet for å gi konvolutter med sedler, blir det mindre fristende å bruke opp pengegavene på ting, sier Sandmæl.

Les også: Familien får litt mer i året

- Sett opp en BSU-plan

Siden det nå kan ta 12 år å fylle opp BSU-kvoten, er det viktig å ha en plan, mener Sandmæl. Her er hennes råd:

  • Få oversikt over forbruket ditt og skrell bort unødvendige utgifter
  • Ha et budsjett så du vet hvor mye du kan sette av til sparing
  • Ønsk deg penger til jul og bursdag
  • Start med å spare i BSU så fort du har en skattbar inntekt
  • Opprett en månedlig spareavtale i BSU
Boligsparing for ungdom
  • Du kan spare på BSU til og med det året du fyller 33 år. Skattefordelen kan kun utnyttes fra og med det inntektsåret du fyller 13 år.
  • Sparebeløpet kan kun brukes til kjøp av bolig eller nedbetaling av boliglån. Hvis pengene brukes på noe annet, må du betale tilbake hele den samlede skattefordelen som er oppnådd ved neste skatteoppgjør.
  • Avtale om BSU kan bare inngås én gang, og den må inngås før kjøpet av bolig finner sted.
På forsiden nå