Bjørnevik har ikke snakket med Noryards-eieren i dag

Til tross for at kontrakten med Bjørnevik kan være det som redder verftet i Rissa, har Noryards ikke tatt kontakt med Bjørnevik onsdag.

Boa-eier Ole T. Bjørnevik ble ikke enig med Noryards tirsdag, og har så langt ikke hatt kontakt med verftets eier onsdag.  Foto: Kjell A.Olsen

Saken oppdateres.

Skipsreder Ole T. Bjørnevik forteller til Adresseavisen at det nå er opp til Noryards å ta kontakt.

- Jeg snakket med Zjevago i går (Noryards' ukrainske eier, journ. anm.), men vi kom ikke til enighet. I dag har jeg ikke hørt fra dem, sier Bjørnevik til Adresseavisen.

LES OGSÅ: I dag kan fremtiden for Rissa-verftet bli avgjort

Kan bli slått konkurs

Verftet i Rissa lider av akutt pengemangel, etter at Bjørnevik i slutten av september avbestilte en ordre på et skip til en verdi av 700 millioner kroner.

Bjørnevik hevder at Noryards' eier, Kostjantin Zjevago, ikke har betalt sin del av egenkapitalen til et felles selskap som skulle drifte skipet etter at det var ferdig bygget.

Pengemangelen har ført til at selskapet ikke har hatt penger til å betale de 71 arbeiderne ved verftet. Onsdag sier de ansatte til Adresseavisen at de vurderer å begjære Noryards Fosen konkurs om lønningene ikke kommer inn på konto.

Noryards' konsernsjef Ivar K. Hanson sa tidligere til Adresseavisen at han er usikker på hva som vil skje om oppdraget fra Bjørnevik ikke blir noe av. Han sier det kan være gode muligheter for kontrakter innen cruiseskip og passasjer- og bilferjer.

- Opp til dem

Bjørnevik har onsdag vært opptatt med flere møter, men ikke med Noryards. Han sier at det ikke er avtalt noe møte eller noen kommunikasjon med ham og Noryards.

- Det er opp til dem å ta kontakt. Jeg har avbestilt ordren, og den forblir avbestilt med mindre vi blir enig om noe annet, sier Bjørnevik.

Her kan du lese om hvordan verftet i Rissa havnet i utenlandske hender i fjor.

Noryards Fosen
  • Verftet Noryards Fosen i Rissa var en del av Noryards-gruppen, som eies av det Luxembourg-registrerte selskapet Calexco S.a.r.l.
  • Fosen Mekaniske Verksteder AS på Kvithyll i Rissa ble etablert i 1972. Frem til da het bedriften Frengen Slip og Motorverksted AS og var lokalisert i Frengen i Fevåg. Fosen Mek. var tidligere eid av grunnlegger Jens Bye og senere datteren Anna Synnøve Bye.
  • Etter økonomiske problemer ble verftet solgt til en gruppe trønderske investorer høsten 2006, blant dem Odd Reitan og Ole T. Bjørnevik.
  • I 2008 ble verftet solgt på ny til konsernet Bergen Group, der tidligere Sp-politiker Magnus Stangeland da var hovedaksjonær.
  • Etter enorme tap knyttet til byggingen av to cruiseferjer for rederiet Fjord Line, solgte Bergen Group i 2013 majoriteten av aksjene i verftet til Calexco.
  • Calexco overtok i fjor også de restende aksjene i verftet.
  • Bergen Group solgte også verftet BMV til Calexco, og sammen med det ukrainske selskapet Zaliv Ship design utgjør de Noryards-gruppen.
  • Calexco eies av ukrainske milliardæren Kostjantin Zjevago.
  • Noryards Fosen meldte oppbud til Fosen tingrett fredag 16. oktober 2015.
På forsiden nå