- Årsaken til forskjellene er næringssammensetning og hvilke jobber vi har. Mens Stavanger har en veldig stor oljenæring, er Oslo og Bergen store på tjenesteyting og finansvirksomhet. Alle disse bransjene er høytlønnsbransjer, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN.

Skattelistene for 2014 ble offentliggjort i forrige uke. En oversikt utarbeidet av Adresseavisen viser at gjennomsnittsinntektene i Trondheim ligger langt lavere enn i andre norske storbyer.

Innbyggerne i Stavanger hadde en snittinntekt på 389 185 kroner i fjor, og topper dermed storbyoversikten. Det samme tallet for innbyggerne i Trondheim var 294 193 kroner. Det er over snittet for innbyggerne i Kristiansand, men under nivået for både Oslo og Bergen, viser oversikten.

- I Trondheim har vi flere ansatte innen forskning og offentlig sektor. De har offentlig sektor i Oslo også, men sentraladministrasjonen har gjerne noe høyere lønnsnivå enn i den offentlige virksomheten vi har her, påpeker Reite.

Oslo topper formuesstatistikken, mens Stavanger følger hakk i hæl. Her havner Trondheim på en sisteplass blant de fem største byene. Snittformuen blant innbyggere i Trondheim var 503 698 kroner, ifølge skattelistene for fjoråret.

LES OGSÅ: Gustav Magnar Witzøe er god for 414 millioner kroner

Dersom man ser på samtlige kommuner i Norge, havner Trondheim også langt ned - henholdsvis på en 73. plass i inntektskategorien og en 131. plass i formueskategorien. Stavanger er på fjerdeplass og 14. plass.

Oljebyen, som det siste året er mye omtalt på grunn av økende arbeidsledighet etter den pågående nedturen i petroleumsindustrien, kan også skilte med flest millionærer.

Over 16 prosent av innbyggerne i Stavanger hadde millionformue i 2014, mens nær syv prosent hadde inntekt på over én million kroner. Andelen med millioninntekt i Trondheim var til sammenligning 2,67 prosent, mens andelen med millionformue var 12,42 prosent.

- Disse forskjellene i inntekt og formue kan jo forandre seg litt nå, med tanke på utviklingen i oljeindustrien. Vi i Trondheim har ikke fått være med på den store lønnsoppturen. Men de høytlønnede bransjene rammes også hardest av nedturen. Finansnæringen dras også med. Disse bransjene opplever mest svingninger, og det er baksiden av medaljen, sier Endre Jo Reite.

SE KART: Så rik er din kommune

- Der står i Trondheim litt tryggere på sidelinjen. Vi jobber med tryggere ting. Og kanskje er det bedre å ha en trygg jobb. Mange i de andre byene vil nok misunne oss det, legger han til.

Ser man til slutt på inntekter i ulike intervaller, er forskjellen mellom storbyene også tydelige. Andelen med inntekt under 200 000 kroner er høyest i Oslo - og lavest i Stavanger. I oljebyen hadde 23 prosent av innbyggerne en inntekt over 500 000 kroner i fjor. Det samme tallet for Trondheim er 14,57 prosent.

- Vi i Trondheim har ikke fått være med på den store lønnsoppturen. Men de høytlønnede bransjene rammes også hardest av nedturen, sier privatøkonom Endre Jo Reite i Sparebank1 SMN. Foto: MORTEN ANTONSEN