- Lett å bli feit og lat

Tidligere oljeminister Ola Borten Moe er skremt av ineffektiviteten i oljeindustrien. Han rekrutterer gjerne fra bilindustrien.

Oljegünder Ola Borten Moe og IKM-sjef Ståle Kyllingstad på oljemessen i Stavanger.  Foto: Jonas Haarr Friestad/Stavanger Aftenblad

Saken oppdateres.

Stavanger: Tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, nå medgründer i oljeselskapet OKEA, trekker fram pengerbruk og ineffektivitet som årsaker til nedturen i oljeindustrien. Lav oljepris alene har ikke skyld i at over 25 000 oljeansatte har mistet jobben.

- Jeg tror produktivitetsutviklingen i oljebransjen ble dårligere og dårligere. Og i tider der oljeprisene er veldig høye, så er det lett å legge seg til dårlige vaner. Slik er det med oss alle. Det er lett å bli feit og lat, sier Borten Moe til Stavanger Aftenblad.

- En sammenhengende katastrofe

På oljemessen OTD i Stavanger Forum onsdag var Ola Borten Moe, i likhet med IKM-sjef Ståle Kyllingstad, tilbakeskuende samtidig som han ser optimistisk framover.

- Jeg tror dette vil snu, gjerne etter at OKEA er godt på innsiden i bransjen og har ervervet lisenser, spøker Borten Moe.

Han tror ikke veien ut av krisen først og fremst går gjennom statlige stimuleringspakker. Ei heller ligger løsningen i å kutte kostnader ved å redusere aktiviteten, slik oljeselskapene gjør. Da har en kun kuttet utgifter, mener den tidligere oljeministeren.

- Greien er å øke effektiviteten. Dersom en ser på produktivitetsutviklingen i oljebransjen de siste 20 årene, så er det nesten en sammenhengende katastrofe, mener Borten Moe.

- Landbruke har økt sin effektivitet med mellom 6-7 prosent hvert år de siste 25 årene. Olje og gassnæringen har redusert sin produktivitet med 60-70 prosent.

LES OGSÅ: Okea henter sjef fra departementet

Vil ansette andre fagfolk

Hans eget selskap OKEA vil gjerne rekruttere folk fra andre industrier - som ikke er preget av oljeindustriens måte å gjøre ting på.

- Okea har ambisjoner om å tenke annerledes og rekruttere fra andre fagmiljø enn de som har prestert en produktivitetsutvikling som blir dårligere og dårligere for hvert år, sa Borten Moe til en lydhør forsamling.

Slik ble for eksempel Statoils Johan Castberg-prosjekt alt for dyrt, og derfor har Statoil på kort tid klart å kutte 30 prosent av kostnadene.

- Det trengs flere folk for å operere et tonn stål på norsk sokkel i dag enn for 20 år siden. Det er flere årsverk på en rigg, jeg tror det er dobbelt så mange, nå enn for 20 år siden. Og det er flere ingeniørtimer per tonn stål. Alle parameter har hatt en negativ utvikling og det er ganske dramtisk for næringen- men også for Norge. Staten betaler 78 prosent av dette.

LES OGSÅ: Ville satset egne penger på Haugane

LES OGSÅ: Starter oljeselskap sammen

Oljens Norwegian

Fundamentale endringer må til. Kostnadskutt og effektivisering gjør at operatørselskapene ønsker å ta underleverandørene mer direkte inn i prosjektene. Dette vil påvirke hele den tradisjonelle måten oljebransjen drives på. Det var utgangspunktet for debatten "Dead or Alive” som ble ledet av Helge Keilen, redaktør i Offshore Media Group.

- Hvis en hadde fått Norwegian-sjef Bjørn Kjos inn i industrien så hadde effektivteten gått opp, foreslår Keilen.

- Ja, vi har sagt at OKEA skal bli oljebransjens Norwegian, sier Borten Moe.

LES OGSÅ: Statsråden roser Ola Borten Moe

På forsiden nå