Fire grunner til å kjøpe brukt

137 milliarder kroner. Det er beløpet vi kjøpte nye ting, klær og sportsutstyr for i Norge i fjor.

Vi kjøpte sportsutstyr for 13 milliarder kroner i fjor. Utstyr til barn blir fort fravokst og stuet bort i en kjellerbod. - Mange idrettslag har byttedager, der du kan gjøre gode kupp, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.  Foto: Stein J Bjørge

Saken oppdateres.

Kjellerboden er full av sykler, akebrett og fravokste ski. På loftet tyter det ut klær fra overfylte esker. Og i skapet? Der står det ikke særlig bedre til. Genseren som er brettet i et forsøk på å få orden, men så presset inn til en klump på grunn av plassmangel, med den ene armen hengende fallitt ut fra skapdøren.

Hvis du er en gjennomsnittsnordmann, vil du antagelig kjenne deg igjen i beskrivelsen. For vi kjøper stadig mer klær, ting og sportsutstyr. Detaljhandelsbutikkene omsatte for 137 milliarder kroner i løpet av årets fire første måneder, viser SSB-tall. Det er en vekst på 3,3 prosent fra året før, skriver Aftenposten.

Sportsutstyr til 13 mrd.

Omsetningen på sportsutstyr var på over 13 milliarder kroner i 2014. Det er flere grunner til at du bør tenke deg om neste gang du har forvillet deg inn i en butikk, eller fingrene på egen hånd har tastet seg inn i en nettbutikk.

LES OGSÅ Se hvor mye du kan spare ved å gjøre boligen mer energieffektiv

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, tror flere og flere nordmenn har fått øynene opp for at å kjøpe brukt. Her er fire grunner til at vi bør kjøpe mer brukt i stedet for nytt:

1. Miljøvennlig

- Av alt vi har stående i boder, skap og kjellere, tipper jeg at mye er brukt bare noen få ganger. Særlig sportsutstyr til barn blir bare brukt en kort periode, før de vokser fra det. Det er ikke særlig miljøvennlig dersom tingene bare blir stående og ruste bort, sier Gundersen.

Hans råd er å kjøpe eller selge brukte ting på Finn.no eller andre nettsteder, og sjekk om ditt lokale idrettslag arrangerer byttedager for sportsutstyr. Friflyt har også en egen nettside med brukt sportsutstyr.


LES OGSÅ (PLUSS): Her er de største klimasynderne

2. Unike ting og plagg

- Det er ikke lenger sånn at å kjøpe brukt betyr at man er fattig. Bytt ut ordet brukt med «retro» eller «vintage», så får begrepet en helt annen klang. Kjøper du et brukt plagg, en veske, eller vase, så vil du få en unik stil, sier Gundersen.

3. Stort utvalg

De siste årene er utvalget av brukte klær og utstyr vokst seg større.

- Det er dukket opp mange bruktbutikker og byttegrupper på Facebook. I tillegg er det et stort utvalg på nettsteder som Finn.no og eBay, sier Gundersen.

4. Spar penger

Den siste, åpenbare grunnen til å velge brukt, er at du sparer penger.

- At du sparer penger på å kjøpe brukt, kommer nærmest som en bonus. Husk også å selge utstyr du har stående i boden som du ikke lenger bruker. Det kan gi mer penger i lommeboken enn du kanskje tror, sier Gundersen.

LES OGSÅ (PLUSS): Her lærer studentene å bli sine egne aksjeanalytikere

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1. 
        
            (Foto: Terje Bendiksby/Scanpix)

Magne Gundersen er forbrukerøkonom i Sparebank 1.  Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

På forsiden nå