Kommunen kan bli verftseier - nå blir saken hemmeligstemplet

Rissa kommune skal behandle verftssaken på tirsdag, men saksdokumentene er unntatt offentligheten.

Dersom selskapet Fosen Mek Holding ikke klarer å betale etter kjøpet av verftet i Rissa, kan kommunen komme til å ende opp med regningen. Kommunen og rådmann Vigdis Bolås har unntatt saken fra offentligheten.  Foto: DAN ÅGREN

Saken oppdateres.

- Det er rett og slett fordi vi ikke er klare med saksforberedelsene. Vi er kjempeopptatt av å gjøre dette riktig, både med tanke på lovverk og at det stadig skjer ting. Det er en kompleks sak med justeringer fra minutt til minutt. Derfor unntar vi dokumentene fra offentligheten mens vi jobber.

Det sier rådmann Vigdis Bolås i Rissa kommune til Adresseavisen.

I innkallingen til kommunestyremøtet tirsdag 10. november heter det at saken om «Avtaleverk verft Kvithyll» er unntatt offentlighet og vil bli fremlagt direkte i møtet.

LES OGSÅ: Noryards setter spørsmålstegn ved bobehandlingen etter konkursen

Klausul i kontrakten

Bakgrunnen for saken er denne: Tirsdag denne uken ble det kjent at det nyopprettede selskapet Fosen Mek Holding kjøper det fysiske verftet på Kvithyll i Rissa.

Det skjer etter at Noryards Fosen gikk konkurs 16. oktober i år. Bostyret etter konkursen selger eiendommen, driftsmidler og løsøre for 7,26 millioner kroner. Verftet har 2-400 000 kroner i løpende utgifter hver måned.

Bak Fosen Mek Holding står selskapet Rissa Invest, som igjen eies av Rissa kommune, Rissa Kraftlag og Stadsbygd Sparebank.

I kjøpekontrakten med bostyret er det en klausul om at Rissa kommune, forutsatt et positivt vedtak i kommunestyret 10. november, skal overta Fosen Mek Holdings forpliktelser dersom de ikke klarer å gjøre opp for seg.

LES OGSÅ: Hurtigrute-sjefen mener de har strukket seg langt for verftet i Rissa

Kommunen kan bli verftseier

Det er nettopp dette lokalpolitikerne i Rissa skal behandle på møtet førstkommende tirsdag. Dersom de sier ja, kan det hele - i teorien - ende med at kommunen til slutt blir stående som eier av verftseiendommen.

Rådmann Vigdis Bolås har per nå unntatt saken fra offentligheten etter paragraf 14 i Offentlighetsloven. Denne paragrafen omhandler såkalte organinterne dokumenter, som er utarbeidet til egen saksforberedelse. Men det kan også være aktuelt å hindre innsyn basert på paragraf 23, forteller hun.

- Det skjer dersom det er slik at Rissa kommune skal være på eiersiden, sier Bolås.

Paragraf 23 åpner for unntak fra loven i den kommunale behandlingen av selskaper der kommunen selv har eierinteresser.

Her kan du lese mer om hvordan de reddet aktiviteten ved verftet i Rissa.

- Kan ikke kommentere

Men Bolås sier også at det kan bli aktuelt at saken blir åpnet for offentligheten. På spørsmål om saken vil gå som en vedtaks- eller orienteringssak i kommunestyret, svarer hun følgende:

- Jeg ser for meg at det blir en vedtakssak, altså et saksfremlegg med vedtak. Det ser sånn ut nå.

- Hva skal dere vedta?

- Det kan jeg ikke komme inn på nå.

- Vi har tidligere omtalt klausulen i kjøpekontrakten, som handler om at Rissa kommune skal overta kjøpsforpliktelsene dersom Fosen Mek Holding misligholder disse. Står saken der ennå?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- I Kommunelovens paragraf 51 heter det at vedtak om å stille kausjon eller økonomisk garanti for virksomhet som ikke drives av kommunen selv, skal godkjennes av departementet?

- Det er jeg veldig klar over. Det kan du skrive, sier Bolås.

På forsiden nå