– Det forventes betydelig nedgang i investeringene i 2015, 2016 og 2017, sa administrerende direktør i organisasjonen, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, da han presenterte konjunkturrapporten for 2015 i Oslo onsdag.

– Vi anslår at det snur i 2017 og forventer en betydelig oppgang i investeringene i 2018 og 2019, la han til.

Bransjen er inne i en vanskelig tid. I tillegg til svakere investeringer på sokkelen er oljeprisen mer enn halvert det siste halvannet året.

Sammenfatningen fra bransjeorganisasjonen er likevel optimistisk:

– Våre konklusjoner er at det er et stort behov for norsk olje og gass i perioden fremover, sier Schjøtt-Pedersen.

Nedgang etter oppgang

Han viser til at det trolig er svært store gjenværende ressurser på norsk sokkel. Dette er energi verden vil ha bruk for i tiårene fremover, til tross for økt tilgang på fornybar energi og behovet for å løse klimautfordringen, mener han.

Schjøtt-Pedersen understreket at dagens nedgang i investeringene i Norge er krevende for dem som rammes, men la til:

– Samtidig er det viktig å minne om at denne nedgangen kommer etter en periode med svært sterk vekst. Investeringene ble firedoblet i årene 2000-2014.

Han minnet også om at det gigantiske Johan Sverdrup-feltet alene betyr investeringer på anslagsvis 117 milliarder kroner.

Pris bare én årsak

Schjøtt-Pedersen peker også på at Norsk olje og gass venter en sterkere nedgang enn det Statistisk sentralbyrå (SSB) tidligere har lagt til grunn.

Han understreker at fallet i oljeprisen bare er en del av bildet, og at det ikke var dette som utløste investeringsnedgangen i Norge.

– En viktig årsak til nedgangen i investeringene er at selskapene går gjennom prosjektene på nytt. Samtidig betyr reduksjonen i kostnader at investeringsnivået fremover påvirkes nedover, ganske enkelt fordi hvert enkelt felt trenger mindre investeringer, sier han.

Norsk olje og gass er en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for oljeselskaper og leverandørbedrifter.