Folk sto i kø klokken 7 for å bytte julegavene

Elkjøp Megastore på Lade har aldri hatt flere innom butikken i løpet av én dag i mellomjula, og går mot omsetningsrekord.

Feil lukt og feil farge? I dag var den store byttedagen etter julaften.

Saken oppdateres.

- Da vi åpnet dørene klokken 7 mandag morgen sto det rundt 50 personer i kø. De skulle bytte julegaver og sikre seg noen av tilbudene vi har lansert nå i mellomjula.

Det sier varehussjef ved Elkjøp Megastore Lade, Rune Antonsen. For Elkjøp er den første handledagen i mellomjula en av årets desidert beste handledager. I fjor var det denne dagen elektronikkjeden omsatte for mest penger på landsbasis. Rundt 100 millioner kroner dro elektronikkjeden inn. På Lade anslår Antonsen at rundt 3000 personer vil ha besøkt butikken hans når dørene stenger klokken 20.

- Det er over dobbelt så mange som på en vanlig mandag. Dette ser ut til å bli ny rekord i mellomjula for vår del, sier han.

LES OGSÅ: Kjøpesentrene i Trøndelag forventer rekordsalg i jula (PLUSS)

LES OGSÅ: Vi bruker mer penger på julehandelen i år enn i fjor (PLUSS)

Bytter mobil, kjøper tv

En av dem som tok turen til Elkjøp mandag var Kristina Holum (21) og Ingrid Alstad (21).

- Jeg har fått en Iphone 6, som var akkurat det jeg ønsket meg. Men den er i svart, og jeg vil helst ha den i en annen farge. Så derfor skal jeg se om jeg kan bytte den, forteller Holum.

Petter Tufte (22) og bror Tobias (20) har større planer for handleturen.

- Jeg har nettopp kjøpt meg ny leilighet, så nå må jeg fylle den opp med alt jeg trenger. Til nå har jeg blant annet funnet en mikrobølgeovn, et strykestativ, strykejern og støvsuger. Det blir nok mer også, forteller eldstemann Tufte, som står og vurderer kaffetraktere når Adresseavisen treffer ham.

Varehussjef Antonsen forteller at de fleste som kommer innom for å bytte julegaver gjør det fordi gaven er feil farge, feil modell eller at de får samme gave to ganger. Når det gjelder hva folk handler, er det forskjell på hva som går før jul og hva som går nå.

- Før jul selger vi blant annet mye av Ipad-er, Play Station-er og lydsystemer som fungerer trådløst med mobilen. Typiske julegaver. Nå i mellomjula selger vi mange tv-er, datamaskiner og hvitevarer. Mens man kjøper til andre før jul, kjøper man til seg selv i mellomjula, sier Antonsen.

Fra før har Elkjøp også gjort det veldig bra med konseptet Black Friday, som i elektronikkjedens variant ble utvidet til Black Week. Her kan du lese om hvordan Black Friday-konseptet økte omsetningen for norske butikker voldsomt i fjor.

Lange køer på XXL

En kort spasertur unna har også XXL Lade travle dager. Her står det meterlange køer ved butikkens byttekasse. Ranveig Hvit (42) skal bytte gaver både for seg selv og sønnen.

- Jeg fikk en hvit alpinhjelm som jeg gjerne skulle hatt i svart i stedet. Så ble det litt feil størrelse på fotballskoene til sønnen min, så nå er det bare å smile pent og forsøke å få begge deler byttet, sier Hvit.

Snaut fem minutter senere kan hun konstatere at bytteforsøket ble en suksess.

- Dette gikk over all forventning! Jeg hadde kanskje tenkt at det skulle være vanskeligere å få byttet alt, men nå er jeg veldig fornøyd, sier hun.

- Dere ser ut til å være en aktiv familie, hvordan er det å være inne på butikken nå når det er så fint vintervær ute?

- Åh, det er egentlig forferdelig. Vi skulle helst vært ute. Men nå er vi i hvert fall klare til vi skal til Trysil og stå på ski litt senere, sier hun.

Ikke som elektronikkbransjen

Varehussjef Bjørnar Bolsø ved XXL Lade regner med at mellom 1500 og 2000 personer besøker butikken i løpet av mandagen. Det største innrykket er fra folk som skal bytte gaver.

- Det som byttes oftest er klær, det går både på størrelser og farger. Det samme gjelder egentlig for både skøyter, skisko og staver. Det er ikke alltid like lett å treffe med størrelsene virker det som, sier Bolsø.

Selv om det er mange flere innom butikken enn på en vanlig hverdag, har ikke Bolsø anledning til å gi noe anslag for hvor mye butikken omsetter for i mellomjula. Han ser imidlertid minst like mye frem til nyttårssalget som starter 2. januar.

- Elektronikkbransjen har kanskje sin beste tid nå, men det er ikke her vi i sportsbransjen har mest trykk. Det blir nok enda mer på nyåret når nyttårssalget setter i gang for vår del, sier Bolsø.

Har du julegaver du skal bytte er det ikke er for sent (se faktaboks). Det er også verdt å nevne at både XXL (100 dagers returrett) og Elkjøp (30 dagers returrett) har langt bedre betingelser for bytting enn det loven tilsier.

Kristina Holum (21) (t.v.) og Ingrid Alstad (21) hadde tatt turen til Elkjøp på Lade for å bytte en Iphone 6. 

Kristina Holum (21) (t.v.) og Ingrid Alstad (21) hadde tatt turen til Elkjøp på Lade for å bytte en Iphone 6. 

Varehussjef Rune Antonsen ved Elkjøp Megastore Lade forteller at første handelsdag i mellomjula er en av butikkens beste handledager. I år ligger det an til ny rekord. 

Varehussjef Rune Antonsen ved Elkjøp Megastore Lade forteller at første handelsdag i mellomjula er en av butikkens beste handledager. I år ligger det an til ny rekord. 

Ranveig Hvit (42) hadde møtt opp på XXL Lade mandag for å bytte en alpinhjelm hun selv hadde fått til jul samt et par fotballsko til sønnen. - Dette gikk bedre enn forventet, sier hun. 

Ranveig Hvit (42) hadde møtt opp på XXL Lade mandag for å bytte en alpinhjelm hun selv hadde fått til jul samt et par fotballsko til sønnen. - Dette gikk bedre enn forventet, sier hun. 

Fakta om bytteregler og bytteråd
 • Vær tidlig ute. Bytteretten i romjula er en tradisjon i handelsstanden, men etter nyttår er det ingen lovfestet rett å bytte feilfrie varer.
 • Bytt før salget starter. Mange butikker har 10 dagers åpen retur. Det kan bety at du må bytte i romjulen for å rekke det.
 • Ta med kvittering eller byttelapp. Les byttelappen nøye for å vite hvilke rettigheter du har.
 • Ikke bryt forpakningen, klipp av merkelapper eller ta varen i bruk på noen måte.
 • Internett-gave? – Sjekk om du har angrerett.
 • Gå rett til disken med varen når du kommer for å bytte, særlig dersom du ikke har kvittering.
 • Enkelte kjeder har åpent kjøp i 30 dager, mens andre kan ha 10 dager eller ingen dager.
 • Salgsvarer kan sjelden byttes.
 • Undertøy byttes som oftest kun dersom det ligger i forseglet forpakning.
 • Ved bytte av sko skal skoesken følge med.
 • Du har ikke krav på å få pengene tilbake, men kan de fleste steder få en tilgodelapp.
 • Kilde: Virke og Forbrukerrådet
På forsiden nå