Dagens gründer: Inodia Tech

Gror «falske» diamanter i denne maskinen

Gründerne i Inodia Tech mener man ikke skal være redd for at noen «stjeler» ideen.

Inodia Tech tror syntetiske diamanter er fremtiden, og har laget en maskin som kan produsere dette. Video: Inodia Tech

Saken oppdateres.

Oppdrag gründer vil de neste dagene presentere flere av de trønderske gründerselskapene som deltar i pitchekonkurransen under innovasjonskonferansen Technoport.

LES MER: Åtte gründere får pitche ideen sin foran Tesla Motors gründer

Hva heter selskapet?

Inodia Tech

Hvem står bak?

Justas Zalieckas, Steffen Boga, Nils-Eivind Holmestrand og Maria Helene Kalkvik.

Hva er deres idé?

- Ideen er en maskin som kan lage diamanter, like gode som naturlige diamanter, billigere og raskere enn andre maskiner på markedet. Det er nemlig sånn at diamanter kan brukes til langt mer enn bare smykker! Etterspørselen har økt etter man fant ut at å bruke diamanter til å lage et belegg på verktøy og mekaniske deler gjør at de blir sterkere, holder lenger og kan kutte mer presist. Man tar da et verktøy, for eksempel et drillhode, og legger det inn i maskinen, og så «gror» man diamantkrystaller rett på verktøyet.

- Det er også mange andre felt som har funnet ut at diamanter er utrolig gunstige å bruke, for eksempel innen medisin og elektronikk. Hvis man skal sette inn en protese i kroppen kan man for eksempel legge et lag med diamant rundt protesen. Diamantbelegget vil gjøre protesen sterkere og bedre, noe nyere forskning har vist for både kne- og hofteproteser. I første omgang er det verktøy og mekaniske deler som blir vårt marked, siden de andre markedene er enten veldig små eller ikke-eksisterende. 

Hva er deres beste råd til gründere?

- Gå for den ideen du har passion for! Selv om andre kanskje ikke deler ditt engasjement er det viktig å starte med noe du har lyst til å vie all din tid og energi til. Ikke gå etter pengene – når det blir vanskelig trenger man motivasjon og glede over prosjektet man holder på med til å drive seg fremover.

Hva har vært deres største problem?

- Det å få nok penger til både prototypebygging, patent og mer har vært vanskelig. I tillegg er en stor utfordring at mange av markedene for diamanter er veldig unge. For eksempel mener forskning at diamanter laget på et laboratorie vil kunne spille en stor rolle i fremtidens kreftforskning, gi mer effektive solceller, bedre mikroelektronikk (slik du har i mobiltelefonen din) og mye mer. Her er markedene stort sett ikke-eksisterende og fortsatt på forskningsstadiet.

Hva er den største utfordringen for nyskaping i Trondheim?

- Kanskje generelt for Norge - vi holder ofte de gode ideene for oss selv i stedet for å dele de med de rundt oss. Man er vel kanskje redd for at andre skal «stjele» ideen man har, som gjør at man ruger på den alene i stedet for å få hjelp og innspill på hvordan man kan realisere det. Det er spesielt leit i Trondheim, siden det sitter så mange smarte folk på både høyskolen og universitetet her i byen som sikkert har mange gode ideer som verden hadde hatt nytte av!

Hvordan kan vi løse utfordringen?

- Åpenhet og arrangementer som legger til rette for at folk kan dele sine ideer og få innspill på hvordan man kan realisere dem. Man må skjønne at det er ikke farlig å dele de ideene man sitter på! Få ideene ut i verden og snakk om de til alle du møter som er interessert i å høre på.

Følg med i Oppdrag gründers livestudio og les bloggen hvor vi ber om innspill og ideer til hvordan vi kan rette søkelyset på gründersituasjonen i Trøndelag.

Flere gründerhistorier

Dagens gründer: Snakker du høyt i telefonen? Det vil disse gjøre noe med

Dagens gründer: Denne dingsen skal løfte Gopro-videoen din til nye høyder

Dagens gründer: Denne NTNU-dronen filmer under vann

Dagens gründer: Griller pølser og lader opp mobilen ved hjelp av sola

Dagens gründer: Da Tine mistet faren på intensivavdelingen, ble hun motivert til å bli gründer

Dagens gründer: Lå med brukket rygg og ventet på ambulanse som ikke fant frem

Dagens gründer: Denne appen kan redde over 100 000 nyfødte barn hvert år

Dagens gründer: Skal gjøre det like lett å bytte sykkeldekk som å bytte sko

Konseptet til gründerne i Inodia Twech er å feste bittesmå diamanter i et belegg på verktøy. De har lekt med tanken på å lage store diamanter, og det er mulig, men smykkemarkedet har ikke vært hovedfokus ennå. Bildet er tatt i en annen anledning.  
    
      (Foto: wikimedia commons)

Konseptet til gründerne i Inodia Twech er å feste bittesmå diamanter i et belegg på verktøy. De har lekt med tanken på å lage store diamanter, og det er mulig, men smykkemarkedet har ikke vært hovedfokus ennå. Bildet er tatt i en annen anledning.   Foto: wikimedia commons

Maria Helene Kalkvik er student ved NTNUs entreprenørskole og jobber med markedsresearch til gründerselskapet Inodia Tech. Resten av teamet sitter i Bergen. 

 
    
      (Foto: privat)

Maria Helene Kalkvik er student ved NTNUs entreprenørskole og jobber med markedsresearch til gründerselskapet Inodia Tech. Resten av teamet sitter i Bergen.   Foto: privat

Inodia Tech kan ikke vise bilde av hele reaktoren da de driver med en patentprosess. Dette bildet viser rommet på maskinen der diamantene lages: Her er det plasma som drysser ned partikler som gjør at diamantkrystallene vokser.

 
    
      (Foto: Inodia tech)

Inodia Tech kan ikke vise bilde av hele reaktoren da de driver med en patentprosess. Dette bildet viser rommet på maskinen der diamantene lages: Her er det plasma som drysser ned partikler som gjør at diamantkrystallene vokser.   Foto: Inodia tech

På forsiden nå