Nylig åpnet sørtrønderske Oppdalsbanken dørene til sin nye filial i Midtbyen i Trondheim, og over sommeren åpner Rindalsbanken en filial på Grilstad på Ranheim. Men de nordtrønderske Eika-bankene har ikke tenkt å åpne kontor i storbyen ennå.

- Vi har ikke tenkt det, fordi vi har enda mer å ta ut der vi er. Men når vi har tatt ut det vi kan, så kommer vi til Trondheim, sier banksjef Arne Martin Laukvik i Hegra Sparebank.

Han forteller at Eika-bankene i Nord-Trøndelag regner med å overta kunder fra andre banker fremover.

- Det er mange aktører i bankbransjen som legger ned, og det gir oss en strøm av kunder som ikke synes det er tilfredsstillende, sier Laukvik, og viser til at DNB nylig varslet at de legger ned 59 filialer rundt om i langet.

Liker du å holde deg oppdatert på økonominyheter i Midt-Norge? Følg Økonomiadressa på Facebook!

- Personlig møte

DNB stenger i Nord-Trøndelag kontorene i Namsos og Levanger.

- De vil nok bemanne opp på kundesentrene og ned på filialene. Det vinduet tar vi, sier Laukvik.

Selv om bankkundene gjør det meste selv via nettet, har Eika-bankene fortsatt tro på å møte kundene personlig.

- Det er en del kundegrupper som ønsker økonomisk rådgivning. Det er ungdomsgruppen mellom 20 og 29 år, og de mellom 50 og 59 år ønsker rådgivning. Vi tror på å møte kundene, men samtidig må de digitale løsningene være på pallen. Du kan ikke være enten lokalbank eller på nett, sier Laukvik.

Han viser til at de har stordriftsfordeler i Eika-samarbeidet når det gjelder it- og produktutviklingen.

Les også: Her kuttes det i Trøndelag

Grong tjente mer

De tre Eika-bankene i Nord-Trøndelag, Grong, Hegra og Aasen, presenterte sine årsresultater for 2015 på en pressekonferanse tirsdag.

Grong er den eneste av bankene som fikk et overskudd før skatt som var høyere enn i 2014. Laukvik i Hegra Sparebank er likevel fornøyd med et resultat på 27,6 millioner før skatt.

- Det var en del ekstraordinære inntekter i 2014 fordi vi solgte vår andel av Nets. Driftsresultatet i 2015 er tidendens resultat. Det kommer etter effektiv drift, fordi marginene er ned til alle. Da må volumet opp, samtidig som vi holder ned kostnadene, sier Laukvik.

Grong og Aasen har hatt en kraftig utlånsvekst på henholdsvis rundt 14 og vel 10 prosent i fjor, noe som er langt over den samlede markedsveksten. Hegra tok ifølge Laukvik, en pust i bakken etter kraftig vekst de siste årene. Utlånsveksten var vel fire prosent, like under det samlede markedet.

- Aasen og Grong er egenkapitalbevis-banker som kan hente inn egenkapital. Den egenkapitalen vi skal ha må vi skape. Vi har bygd opp kapital for å vokse mer enn markedet i år, sier Laukvik.

De tre sparebankene er nå innenfor de nye kravene til egenkapital som myndighetene stiller fra sommeren.

Les også: Har aldri kapret så mange kunder

Deler fylket mellom seg

90 prosent av utlånet til Hegra Sparebank er lånt ut til personer og bedrifter i Stjørdal. Aasen Sparebank har mange av kundene sine i Levanger, Frosta og Verdal, mens Grong Sparebank også dekker Steinkjer og Namsos. De tre bankene deler nordfylket mellom seg.

Ifølge Laukvik ventet de tre bankene en økning i tapene i fjor, men kan konstatere at de fortsatt er lave.

- Det tror jeg er fordi vi finner gode løsninger og vi kjenner kundene våre godt. Det er kirkespir-prinsippet. Næringslivskundene skal være så nære at vi kjenner dem godt. Vi har klart å få til en veldig god håndtering av problemengasjement, sier Laukvik.

Alle de tre bankene ansatte flere i fjor, og økningen var på til sammen 12 prosent. De tre bankene har vel 100 ansatte til sammen.