I Oslo er tilsammen 30 anmeldelser av ulike søndagsåpne butikker henlagt. I Sør-Trøndelag har fem anmeldelser fått samme skjebne, skriver Aftenposten.no.

Rema 1000 anmeldte i januar tilsammen 120 butikker landet rundt for å ha brutt reglene for å holde åpnet på søndager, det skjedde i januar.

Nå har politiet i Oslo og Sør-Trøndelag gjort kort prosess med samtlige saker, og lagt de bort:

- Henleggelsene skjer på bakgrunn av manglende saksbehandlingskapasitet hos politiet. Det betyr i klartekst at disse sakene ikke blir prioritert å bruke etterforskningskapasitet på i forhold til alle andre oppgaver politiet har prioritert - ikke minst gjelder det vold og overgrep, sier politiinspektør Trine Krok ved Oslo politikammer til Aftenposten.

Rema 1000 ble i formiddag informert om utfallet av sakene, og har anledning til å påklage avgjørelsen til en høyere påtaleinstans.

- Jeg har hørt at dette vil bli gjort, sier Krok.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Blir ikke prioritert

Begrunnelsen de to politidistriktene har benyttet betyr at det ikke har vært foretatt etterforskning i saken i det hele tatt, men at vurderingen i politiet er at sakene ikke har en alvorsgrad som krever at de blir prioritert.

- Vi måtte ha brukt store ressurser for å etterforske saker som i verste fall straffes med bøter. Vi har måttet foreta avhør av betjening og ledelse, og ganske sikkert også foretatt spaning i butikkene for å se om ansatte henter varer ulovlig fra lageret. Alle forstår at dette binder opp store mannskap. Det har vi ikke anlednig til, sier politinnspektør Elin Aasland ved Sør-Trøndelag politidsitrikt til Aftenposten.

Anmeldte med pressen på slep

Det var i januar Ole Robert Reitan, med et kobbel av pressefolk på slep, leverte inn anmeldelsene mot 120 konkurrenter landet rundt fordi han mente at de hadde søndagsåpne butikker over maksimumsgrensen på 100 kvadratmeter. Dette hadde de funnet ut, ved fysisk måling, at butikkene overskred denne grensen. Dessuten, het det, brøt butikkene også mot loven ved å hente varer, som de ikke hadde plass til i de små Brustad-buene, på lager.

- Dagens regelverk håndheves ikke – og for dem som utnytter det, øker omsetningen på søndag. Enten må myndighetene håndheve loven, eller så må alle dagligvarebutikker få lov til å holde åpent på søndager, sa Ole Robert Reitan, administrerende direktør i REMA 1000 da anmeldelsene ble innlevert.