Fra tid til annen går selskaper konkurs, og ofte skrives det om konkursene. Da blir gjerne både styreleder og bostyrer intervjuet.

Men hva er egentlig en bostyrer? Og hva skal til for at et selskap blir slått konkurs? Vi starter der.

Selskapet blir begjært konkurs

- Den vanligste årsaken til at selskaper blir begjært konkurs er at de ikke betaler offentlig gjeld. Det være seg moms eller forskuddstrekket på skatten, forklarer Are Oust, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen i Trondheim, NTNU.

Han forteller at det offentlige gjerne begjærer konkurs raskere enn private aktører, blant annet fordi det er dyrt.

Men at et selskap blir begjært konkurs betyr ikke at det blir slått konkurs. For at det skal skje må selskapet være insolvent, noe som betyr at det både er illikvid og insuffisient.

Illikvid betyr at selskapet ikke klarer å betale regningene sine ved forfall.

Insuffisient betyr at selskapet har negativ reell egenkapital, altså mindre penger på bok enn det regningene kommer på.

- Så lenge en har positiv egenkapital, altså den virkelige verdien av eiendeler minus gjeld, blir en ikke slått konkurs.

Liker du å følge med på næringslivsnyheter fra Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Selskapet begjærer oppbud

Noe annet er det når selskapet selv har konkludert med at det ikke er er grunnlag for videre drift.

- Er selskapet insolvent og driver på kreditors regning er det på tide å legge inn årene. Både selskapets styre, ledelse og revisorer må se om det er grunnlag for fortsatt drift, og om selskapet har tilstrekkelig med egenkapital til å kunne fortsette driften, sier Oust.

Å drive på kreditors regning betyr rett og slett at selskapet driver videre enten uten å levere varer de er betalt for, eller ved å bruke arbeidskraft de ikke er i stand til å betale.

Kreditorerene er selskaper eller personer som har krav på en betaling eller en vare fra et selskap, som for eksempel underleverandører som malermestrene som kan tape rundt to millioner etter konkursen til Miljøbyen Granåsen-entreprenør Arcaflex.

Bostyreren

Når et selskap har begjært oppbud eller erblitt begjært konkurs er det opp til tingretten å ta saken videre. I Trondheimer hver tirsdag satt av til å behandle konkurser.

Dagen før tar de kontakt med aktuelle bostyrere for å avklare ting som habilitet. Avgjørelsen i tingretten kan ankes tillagmannsretten.

Bostyreren har ansvaret for boet. Detinkluderer alt fra eiendeler til ansatte. Han eller hun skal sikre boetsverdier og sørge for at så mange som mulig får igjen så mye som mulig.

I tillegg skal bostyrer også sjekke om det er gjort noe straffbart i forbindelse med konkursen, og om det er aktuelt med konkurskarantene, altså forbud mot å starte nye selskaper.

Det videre arbeidet

Fire til fem uker senere er det duket for etrettsmøte kalt skiftesamling. Etter skiftesamlingen og videre arbeid kankonkursen ende på fire måter.

Innstilling av bobehahandlingen, som betyr atingen av kreditorene får utbetaling, tilbakelevering av boet til selskapet, motskriftlig samtykke fra kreditorer eller bevis fra selskapet om at de har betaltalle krav.

Det tredje alternativet er at selskapet oppnårtvangsakkord, som er en nedjustering eller utsettelse av gjeld, mens det sisteer at slutning og utlodning, som betyr at boet utbetales til kreditorene.