Gjennom ulike børsmeldinger som ble sendt ut torsdag morgen går det frem at fondene GSO og Cyrus har økt eierandelen i Norske Skog betydelig.

De to fondene eies av det store amerikanske investeringsselskapet Blackstone, som allerede før dagens oppkjøp hadde flest aksjer i Norske Skog.

Etter dagens oppkjøp har selskapet imidlertid festet grepet ytterligere. Totalt kontrollerer amerikanerne nå 35,43 prosent av Norske Skog.

Liker du å holde deg oppdatert på næringslivet i Midt-Norge? Da anbefaler vi at du følger Økonomiadressa på Facebook!

Blackstone er eier, långiver og forsikringsselskap

Oppkjøpene kommer som følge av forhandlingene som har pågått om Norske Skogs enorme gjeld. I tillegg til å være store eiere i papirbedriften, er GSO og Cyrus også blant de største långiverne til Norske Skog.

GSO og Cyrus hadde gitt lån som forfalt i 2017, og som Norske Skog neppe ville være i stand til å betale. Derfor er den økte aksjeandelen i selskapet en del av avtalen som sikrer at størrelsen på lånene reduseres betydelig. Forfallet på lånene utsettes også.

For å gjøre forvirringen total, har GSO- og Cyrus-eier Blackstone også forsikret mange milliarder av gjelden Norske Skog har til andre kreditorer gjennom en såkalt kredittapsforsikring, noe som gjør at Blackstone sitter på flere sider av bordet.

Blackstone er gjennom sine datterselskaper nå både største eier, blant de største långiverne og blant de største forsikringsselskapene på Norske Skogs gjeld. Les mer om hvordan forsikringene fungerer og hvordan Blackstone har posisjonert seg her.

Gir kreditt på nær én milliard

I tillegg til å restrukturere gjelden i selskapet, tilfører også GSO og Cyrus ny kapital til Norske Skog gjennom en såkalt kredittfasilitet. Kredittfasiliteten fungerer på den måten at Norske Skog slipper å vente i ukesvis på betaling fra kunder når de selger sine produkter.

I stedet kan de trekke penger direkte fra kredittfasiliteten når salget er gjennomført, slik at de har pengene tilgjengelig mye raskere.

Størrelsen på kredittfasiliteten er på 100 millioner euro, tilsvarende rundt 944 millioner kroner i dagens valutakurs.

Som motytelse har GSO og Cyrus fått pant i Norske Skogs fabrikker på Skogn og Saugbrugs i Halden, i tillegg til eiendelene i Norske Skogs Golbey-fabrikk i Frankrike.

Den nye lånefasiliteten gjør at en lignende avtale Norske Skog hadde med Sparebank 1 Gruppen Finans, opphører.

Store gjeldsproblemer

Grunnen til alle forhandlingene rundt eierskapet og lånene Norske Skog har, er at selskapet har pådratt seg en enorm gjeld gjennom oppkjøp av en rekke fabrikker verden over på starten av 2000-tallet.

Selskapet hadde ved utgangen av 2015 en rentebærende gjeld på rundt 8,5 milliarder kroner. Teller man med annen gjeld, slik som for eksempel leverandørgjeld, er tallet trolig mye høyere.

Norske Skog har i flere runder forhandlet med kreditorene om å gjøre om lånene. Så langt har de imidlertid kun kommet i mål med GSO og Cyrus. Et lån som forfaller i juni denne sommeren, på rundt én milliard kroner, må betales gjennom bruk av kontantstrøm, salg av eiendeler og eiendom og eventuell aksjesalg.

Blant annet har Levanger kommune sagt at de er interesserte i å kjøpe 300 mål av den store tomta Norske Skog har ved fabrikken på Skogn.