Oljeingeniører: - Folk føler skadefryd når vi mister jobben

180 ansatte har mistet jobben ved Aibel i Stjørdal. Nå mener de tillitsvalgte at ingeniørene blir møtt med fordommer.

Hovedverneombud Trond Norum og tillitsvalgt i Nito, Tarje Karlsen, begge ansatt i Aibel Stjørdal, mener ingeniører som jobber i olje- og gassindustrien er godt kvalifiserte til å jobbe i andre bransjer. Men de mener også at det kan eksistere fordommer mot dem som gjør det vanskeligere å skaffe seg jobb.  Foto: Børge Sved

Saken oppdateres.

- Jeg sitter med følelsen av at folk føler skadefryd over at folk med høy lønn mister jobben i bransjen vår. Men oljeserviceselskapene som Aibel har aldri vært lønnsdrivere. Det er ikke millionlønninger her.

Det sier hovedverneombud Trond Norum til Adresseavisen. Norum har de siste tre årene måttet se på at kollega etter kollega har måttet forlate Aibels avdelingskontor i Trondheim og Stjørdal de siste årene. Nå mister han også selv jobben, og innen første oktober i år legges hele avdelingskontoret ned. Da har 180 personer mistet jobben i Aibel i Midt-Norge siden toppåret 2013.

LES OGSÅ: Slik har næringslivet i trondheimsregionen blitt påvirket av oljenedturen (PLUSS)

- Sykt at de ikke blir brukt

Både Norum og kollega Tarje Karlsen kjenner tidligere kolleger som har slitt med å få seg ny jobb etter å ha blitt offer for de mange kuttrundene i olje- og gassbransjen de siste årene.

Totalt har oppimot 35 000 personer innen bransjen mistet jobben siden 1. januar 2014, ifølge DNB Markets. De aller fleste ingeniører.

- Det er helt sykt å tenke på at folk med så høy utdannelse og kompetanse ikke blir brukt. Ingeniører trenger Norge mange av, og dette er folk som er blant de beste av de beste. På det meste var det 200–300 personer som søkte på hver ingeniørstilling her på Aibel, det har vært hard konkurranse, sier Norum.

LES OGSÅ: National Oilwell Varcos avdeling i Trondheim er varslet om nedbemanning

- Skeptiske arbeidsgivere

Problemet er ikke bare at folk føler skadefryd når oljejobbene forsvinner, men at også arbeidsgivere innen andre bransjer er skeptiske når ingeniørene som har jobbet i oljebransjen søker jobb.

- De tror vel at dette er folk som er lite omstillingsdyktige, og som har spesialkompetanse kun på olje. Og så frykter de nok at de kommer til å kreve høye lønninger. Ingenting av dette stemmer. Dette er fleksible folk som er resultatorienterte og står på. Å gå til andre bransjer er ikke noe problem, mener Norum.

- Men det er vel noe sant i at lønningene har vært høyere i oljebransjen enn i mange andre bransjer?

- Det stemmer nok at det har vært høyere lønninger blant operatørselskapene, som for eksempel Statoil. Men dette er ikke tilfelle i oljeserviceselskapene som leverer tjenester til operatørselskapene. Og uansett hvilken lønn man hadde før man mistet jobben, tror jeg de fleste ingeniører vil de følge lønningene i den nye bransjen de søker seg til, sier tillitsvalgt for Nito ved Aibel Stjørdal, Tarje Karlsen.

LES OGSÅ: Ingeniøren Silje (27) har søkt på over 40 jobber uten å få napp (PLUSS)

Kan jobbe flere steder

- Er det noen spesielle grener innenfor ingeniørfagene som dere sliter mer med å få seg jobb nå, enn andre?

- Vi har vel sett at piping-ingeniører og prosessingeniører, som har en utdanning som er mer spesifikk overfor oljebransjen, har slitt mest. Samtidig finnes det flere jobber for ingeniører med utdanning innen elektro, automasjon og struktur, sier Karlsen.

- Hvordan ser du på dine egne muligheter nå når Aibel legger ned i høst?

- Jeg er maskiningeniør. Det er en ganske fleksibel utdanning som kan brukes flere steder. Jeg tror det er mulig å få seg jobb hvis man er litt kreativ og bruker kontaktnettet sitt, men det er umulig å si, sier Karlsen.

LES OGSÅ: Reinertsen vil endre på arbeidsforholdene i oljebransjen (PLUSS)

- Det blir enda verre

Verken Karlsen eller Norum har imidlertid tro på at de får fortsette i en jobb innen olje- og gassbransjen med det første.

- Kjennetegnet for bransjen er at det ikke er noen jobb å få. Verken i Nord-Trøndelag eller Sør-Trøndelag, sier Norum.

Han tror heller situasjonen blir verre før den blir bedre.

- Dette er ikke slutten på nedbemanningene eller kuttene i oljebransjen. Slik jeg har oppfattet signalene, skjer det lite eller ingenting før sent 2017 eller tidlig 2018. Stavanger er allerede kraftig rammet og det har begynt å ramme Trondheim og Stjørdal, sier Norum.

LES OGSÅ: Kværner Verdal økte antallet ansatte i fjor til tross for oljekrisen

På det meste jobbet det 180 personer i Aibels avdelingskontorer i Stjørdal og Trondheim. Avdelingskontorene er siden da slått sammen i et nytt praktbygg på Tangen i Stjørdal. Til høsten legges det imidlertid ned, og allerede står mange pulter tomme. 
    
      (Foto: Børge Sved)

På det meste jobbet det 180 personer i Aibels avdelingskontorer i Stjørdal og Trondheim. Avdelingskontorene er siden da slått sammen i et nytt praktbygg på Tangen i Stjørdal. Til høsten legges det imidlertid ned, og allerede står mange pulter tomme.  Foto: Børge Sved

Oljeserviceselskapet Aibel i Stjørdal flyttet i februar 2015 inn i et flott nytt bygg på Tangen i Stjørdal, bare et steinkast unna deres hovedoppdragsgiver, Statoil. 
    
      (Foto: Børge Sved)

Oljeserviceselskapet Aibel i Stjørdal flyttet i februar 2015 inn i et flott nytt bygg på Tangen i Stjørdal, bare et steinkast unna deres hovedoppdragsgiver, Statoil.  Foto: Børge Sved

Kuttene i oljebransjen
 • Siden 1. januar 2014 har det forsvunnet oppimot 35 000 jobber inne olje- og gassindustrien i Norge, ifølge DNB Markets.
 • En undersøkelse gjennomført av Adresseavisen og GK Hygen Energi i fjor høst viste at nærmere 700 arbeidsplasser hadde forsvnnet på ett år i Midt-Norge.
 • Siden nyttår har har selskaper som Aker Solutions, Teekay, Oceaneering og National Oilwell Varco, alle med kontorer i Trondheim, varslet nye oppsigelser.
 • Aibel har i løpet av de to siste årene sagt opp 800 personer på landsbasis. Det jobber i dag rundt 4300 personer i selskapet.
På forsiden nå