Tror oljeprisen kan falle ti prosent

Mislykket OPEC-møte kan føre til kraftig oljeprisfall, mener sjefanalytiker.

Medlemmene i OPEC ble ikke enige om en avtale om å låse nivået på oljeproduksjonen under møtet i Doha i helga. 

Saken oppdateres.

Oljeprisen kan falle ti prosent i kjølvannet av manglende enighet i oljekartellet OPEC søndag, mener sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB.

- At vi får et fall på ti prosent i løpet av morgendagen og de neste dagene er innenfor rammen. Vi har hatt vekst på mellom ti og femten prosent de siste ukene, dette vil nå reverseres, sier Schieldrop til E24.

Flere eksperter spår et fall i oljeprisen etter at OPEC ikke ble enige om en avtale om å låse nivået på oljeproduksjonen.

- Det er klart at dette er en skuffelse for markedet. Oljeprisen kan falle betydelig i natt. Hvor mye det er snakk om vet vi ikke, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

LES OGSÅ: - Oljeprisen blir neppe høyere enn 50 dollar fatet

- Håpet på avtale

Medlemmene i oljekartellet OPEC kom ikke til enighet om en avtale om å låse nivået på oljeproduksjonen, ifølge energiministeren i Qatar.

- Hele verden hadde håpet på en avtale. Vi var så positive i dag morges, sa en kilde som fryktet at oljeprisene ville fall kraftig framover.

LES OGSÅ: Aker Solutions vant milliardkontrakt i Brasil

Iran trakk seg

Kilder på møtene sier at Saudi-Arabia var landet som ikke var villig til å la Iran øke sin produksjon.

Iran trakk seg før oljemøtet. Landet gjorde det klart at de ikke kan delta i planen for å stabilisere oljeprisen, så lenge landets oljeproduksjon er lavere enn nivået fra før sanksjonene.

Russland (ikke OPEC-medlem), Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar hadde håpet å få de andre landene med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen til januarnivå.

- Vi trenger tid nå før nye samtaler, sier Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh Al-Sada, ifølge Financial Times.

Neste mulighet for OPEC-landene er møtet i juni.

- Om det blir enighet under dette møtet, vil oljeproduserende land som ikke er OPEC-medlemmer, bli invitert til å være med på avtalen, sier en kilde til Reuters.

LES OGSÅ: 150 mister jobben i oljeserviceselskap

Var optimistisk

Møtene i Doha hadde som mål å få til den første oljeavtalen på omkring 15 år. Lørdag kveld ble det sagt at en skisse til avtale var klar, men den brøt sammen i løpet av søndagens møter.

Tidligere denne uken steg oljeprisen kraftig, etter meldinger om at Russland og Saudi-Arabia var blitt enige om å fryse oljeproduksjonen

Prisen for nordsjøolje falt fredag noe tilbake til 42,32 dollar fatet, etter beskjeden om at Irans oljeminister Bijan Zanganeh ikke kom til Doha søndag. Fredag kveld var imidlertid prisen tilbake over 43 dollar.

Norge var invitert til å delta på møtet, men stilte ikke. 

På forsiden nå