Nå blir toget billigere – om du ikke bor i Trondheim

NSB sine månedskort blir 20 prosent billigere fra august av, men det gjelder bare for dem som pendler utenfor landets fire største byer.

Fylkesdirektøren for samferdsel i Sør-Trøndelag fylkeskommune, Erlend Solem, mener det er andre ting enn lavere priser som skal til for å få flere til å ta toget.  Foto: Frank Cadamarteri

Saken oppdateres.

Prisen på månedskort for dem som bor utenfor storbyområdene i Trondheim, Oslo, Bergen og Stavanger settes ned med 20 prosent fra august skriver Aftenposten (krever pålogging). Prislappen på denne rabatten er anslått til å bli 41,4 millioner kroner.

– De som reiser med tog utenfor takstsamarbeidsområdene vil få denne rabatten på månedskort og årskort fra og med i høst, skriver statsråd Reynir Jòhannesson fra Frp i en sms til Adresseavisen fredag kveld.

LES OGSÅ: Han pendler Trondheim - Oslo hver dag

LES OGSÅ: Jobbreiser kan gjøre folk syke (PLUSS)

Flere avganger

Det er regjeringen, sammen med samarbeidspartiene Venstre og KrF, som har lagt inn penger for rabatten i revidert nasjonalbudsjett. De ser for seg at mange pendlere vil velge tog fremfor bil som transportmiddel inn til byen, noe som igjen vil føre til mindre trafikk på veiene.

– Det er sikkert fint for dem som pendler å få billigere togbilletter, men i Trøndelag vil vi heller ha flere avganger enn billigere billetter. I rushtiden er det ikke mange plasser som står ledige, sier Erlend Solem, fylkesdirektør for samferdsel i Sør-Trøndelag fylkeskommune.

I samleproposisjonen med det fengende navnet «Nokre saker om luftfart, veg, særskilde transporttiltak og jernbane» skriver Samferdselsdepartementet at de også har vurdert muligheten for en prisreduksjon på 20 prosent også for dem som bor i de fire store byene, men at det i de områdene vil være viktigere å prioritere et bedre togtilbud enn å redusere togprisene.

– Billettpris er en viktig faktor, men vedlikehold og innkjøp av nye tog er også avgjørende for å kunne levere et godt togtilbud, skriver Jòhannesson videre.

Han skriver videre at eventuelle nye satsinger utover dagens budsjett blir en diskusjon som må tas i forbindelse med neste budsjett.

LES OGSÅ: Droppet bilen - pendler med elsykkel fra Rissa til Trondheim

LES OGSÅ: Reiser til jobben med fly hver eneste dag

Intercity

– I Nord-Trøndelag fungerer Trønderbanen som et slags Intercity-tog mellom byene, og ettersom de ikke har så mye annet kollektivtilbud der vil nok lavere pris gi økt etterspørsel, men der er togene allerede fulle, fortsetter Solem.

I de fire store byene som blir utelatt fra prisreduksjonen er det i dag et «takstsamarbeidsområde». I Trøndelag gjelder dette området Stor-Trondheim, som dekkes av AtB. Området går fra Muruvik i øst til Viggja i vest, og fra Ler i sør til Trondheimsfjorden i nord.

Takstsamarbeidet går for Trondheim sin del ut på at AtB betaler NSB mellomlegget mellom busstakst slik at reisende innenfor området kan gå fritt fra tog til buss med en billett. I fjor utgjorde dette 5,8 millioner for AtB.

– Får vi doblet antallet avganger blir det bra med 20 prosent rabatt, avslutter Solem.

På forsiden nå