Boligprisene i Trondheim steg i mai med 1,1 prosent. Dermed har prisene utviklet seg likt med landet under ett, ifølge Eiendom Norge.

De siste tolv månedene har prisene i Trondheim steget med 5,6 prosent, noe som er litt lavere enn landet for øvrig.

I april steg prisene i Trondheim mindre enn på landsbasis.

551 boliger solgt

Det ble i mai solgt 551 boliger i Trondheim, som er 2,3 prosent flere enn i samme måned i fjor. Gjennomsnittlig salgstid var ned fra 24 dager i april til 20 dager i mai, mens snittiden for resten av landet var på 32 dager.

Administrerende direktør i Meglerhuset Nylander, Per Ø. Nylander, mener noe av grunnen til prisstigningen er at det har vært færre bruktboliger til salgs sammenlignet med fjoråret, og at Trondheim og Trøndelag ikke er rammet like hardt av oljenedturen som spesielt Vestlandet.

- Konkurransen om boliger er god på sommeren, og i år tror jeg man har kommet litt tidligere i gang med dette salget enn i fjor, siden vi hadde en tidligere påske i år, sier Nylander.

Ved utgangen av mai var det 467 boliger til salgs i Trondheim, noe som er 14,6 prosent færre enn for ett år siden.

Størst rift om familieboligene

Selv om det er en jevn prisstigning i Trondheim, sier Nylander at det er familieboligene det er mest rift om i byen. Dette er typisk rekkehus og eneboliger.

- Det drar seg til i konkurransen om familieboligene. Det har blitt bygget veldig mange nye leiligheter, både ut av fortettingspolitikk og økonomiske forhold. Men det er nok slik at deler av befolkningen ønsker å bo som en kjernefamilie og heller flytter litt utenfor sentrum for å skaffe seg eneboligen eller rekkehuset, sier Nylander.

Gjennomsnittsboligen i byen koster nå rundt 2 950 000 kroner, ifølge Eiendom Norge. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i byen er 41 961 kroner.

Midtbyen og Byåsen vokser raskest

Bydelen som har hatt størst prisvekst i mai er Sentrum og Byåsen, som er slått sammen i Eiendom Norges oversikt. Her vokste prisene med 1,4 prosent forrige måned.

I Trondheim sør, Heimdal og Saupstad, steg prisene med 1,1 prosent. Øst i Trondheim var prisstigningen noe lavere, med 0,7 prosent.

- Ser man på utvikling de siste månedene har sørsiden av byen ligget et lite hakk foran i prisstigning enn østbyen. Eneboliger går ofte langt over takst, og vi ser at disse kommer veldig etter i forhold til resten av byen. Veksten i sentrum gjenspeiler studentene som kommer til byen. Foreldre er ofte med å spytte inn. Det sitter med egne boliger og trør til for ungdommene, sier regionleder for DNB eiendom i Trøndelag, Ronnie Andersson.

I resten av Sør-Trøndelag økte prisene med 0,6 prosent i mai, mens de i Nord-Trøndelag økte med 0,7 prosent.

Større vekst på landsbasis

Til tross for prisveksten ligger Trondheim litt under landsgjennomsnittet. Boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn for tolv måneder siden.

- Mai ble nok en sterk måned i det norske boligmarkedet. Vi må tilbake til 2011 for å finne et år med sterkere prisutvikling enn det vi har hatt så langt i 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, i en pressemelding.

I Stavanger er bildet derimot et annet. Der falt prisene med 1 prosent i mai. Det siste åre har prisene gått ned med 7 prosent i oljebyen.