Trond Reinertsen går av som leder for E.A. Smith

Generasjonsskifte i milliardbedriften i Trondheim.

Trond R. Reinertsen har ledet E.A. Smith i 18 år. Nå trekker han seg fra den daglige ledelsen, og overlater denne til sønnen, Arne Reinertsen.  Foto: MARIANN DYBDAHL

Saken oppdateres.

18 har Trond Reime Reinertsen ledet E.A. Smith-konsernet som har hovedkvarter i Trondheim.

Konsernet driver blant annet med stål, byggevarer, verktøy og trelast gjennom selskapene Smith Stål, byggevarekjeden Bygger'n og ferdighusprodusenten Hiba hus.

Reinertsen føler det nå er naturlig å gi fra seg roret i selskapet.

- Jeg har blitt 70 år, så nå trekker jeg meg fra den daglige ledelsen. Men jeg fortsetter som eier og styreformann, sier Reinertsen til Adresseavisen.

Generasjonsskifte

E.A. Smith har vært et familieselskap siden det ble stiftet for 147 år siden. Da Trond Reime Reinertsen tok over for 18 år siden, førte han tradisjonen videre. Han er eneeier i selskapet.

Det var Reinertsens oldefar på morssiden som startet selskapet i 1869. Selskapet vil også fortsette i familien etter at Reinertsen går av 1. juli i år.

Det er nemlig Reinertsens sønn, Arne Reinertsen, som går inn som ny daglig leder.

- Arne har vært ansatt som konserndirektør siden mai i fjor og vært seks år i styret. Han blir en ung og veldig kompetent sjef, sier Trond R. Reinertsen.

Arne Reinertsen er 34 år gammel og utdannet økonom fra University of Stirling og London School of Economics. Før han kom til E.A. Smith, jobbet han i den internasjonale storbanken Citigroup.

Flere endringer i ledelsen

Det skjer også andre endringer i ledelsen i sommer. Christina Kjeldsberg går ut av stillingen som administrerende direktør i E.A. Smith, men fortsetter i konsernledelsen.

- Hun får en HR-funksjon i konsernet og konsernadministrative oppgaver. Dermed blir det et generasjonsskifte i den operative ledelsen, kommenterer Trond R. Reinertsen.

Harald Reinertsen, som har jobbet i ulike ledende stillinger går også ut av den daglige driften, skriver selskapet i en pressemelding. Han fortsetter imidlertid i styret.

Millionoverskuddene tilbake

E.A. Smiths hovedkontor ligger på Heimdal i Trondheim. På landsbasis har selskapet rundt 500 ansatte.

Gjennom Bygger’n-kjeden, Smith stål og Hiba hus, hadde bedriften i fjor en omsetning på 2,56 milliarder kroner. Det er hvis man kun regner med selskapets egne butikker.

Regner man også med kjedebutikkene som er tilknyttet selskapet som franchisebutikker, er omsetningen på hele 4,3 milliarder kroner.

Etter et problematisk regnskapsår i 2014, da konsernet tapte 30,7 millioner kroner før skatt, var også overskuddet tilbake i fjor. Resultatet før skatt endte i 2015 på 7,6 millioner kroner.

LES OGSÅ: E.A. Smith 2013: Svakere resultat enn året før

LES OGSÅ: Nær 95 millioner i pluss for E.A. Smith i 2012

Ifølge Trond R. Reinertsen er utviklingen så langt i år enda mer positiv.

- Vi har hatt god lønnsomhet over mange år. Unntaket er 2014 da vi hadde noen problemer som tok oss litt tid å rette opp i. Men vi har en egenkapital på rundt 500 millioner kroner, så vi må kunne si at vi er et solid selskap. I fjor var vi tilbake i pluss, og er nå på vei tilbake til resultatnivåer som vi er vant med fra de siste ti-tolv årene, sier Reinertsen.

- Hvordan har tiden som konsernsjef vært?

- Det har vært positivt og utbytterikt på de fleste måter. Jeg har hatt hyggelige kolleger, kunder og leverandører å ha med å gjøre, sier Reinertsen.

E.A. Smith resultat 2015 (konsern)

Tall i millioner kroner (tall for 2014 i parentes)

  • Omsetning: 2 556 (2 539)
  • Driftsresultat: 28,4 (-6,9)
  • Årsresultat før skatt: 7,57 (-30,7)
På forsiden nå