Trondheimsselskapet Norway Royal Salmon får likevel sette ut triploid laks i sjøen i 2016 etter at Mattilsynet region nord tidligere i år avslo søknaden om dispensasjon til å gjøre dette.

Triploid laks er betegnelsen på laks som i smoltestadiet er sterilisert ved trykk.

Ulike vurderinger

- Omgjøringen skjer i første rekke fordi departementet og Mattilsynet har vurdert enkelte rettslige spørsmål ulikt. Både Mattilsynet og departementet er enige om at velferden til den triploide fiske skal ivaretas, og vedtaket innebærer på ingen måte at standarden for hva som er akseptabel fiskevelferd senkes, sier fiskeriminister Per Sandberg i en pressemelding.

Det er nærings- og fiskeridepartementet som har gitt Norway Royal Salmon, og datterselskapet Nor Seafood, medhold i klagen. Tidligere har også datterselskapet NRS Finnmark fått medhold i en liknende klage.

Dette betyr at datterselskapet som planlagt kan sette ut steril smolt på sine to grønne konsesjoner i 2016. Til sammen skal det settes ut en million triploide fisk.

- Dette bidrar til å løfte frem en driftsmåte som i vesentlig grad vil bidra til å redusere miljøkonsekvensene ved en ev. rømming av oppdrettsfisk. Samtidig ivaretas fiskevelferden, fortsetter Sandberg.