Trondheimsteknologi solgt for milliarder av kroner

Det britiske morselskapet til ARM Norway er kjøpt opp av japanske Softbank for 272 milliarder kroner.

- ARM er den største leverandøren av grafikkprosessorer i verden, og grunnsteinene ble lagt her i Trondheim. Kompetansen er i Trondheim, sier daglig leder i ARM Norway, Kjetil Sørensen.  Foto: Espen Halvorsen Bjørgan

Saken oppdateres.

- Vi har lenge beundret ARM som markedsleder og et respektert teknologiselskap i verdenssammenheng. Dette er et av de viktigste oppkjøpene vi noen gang har foretatt sier Softbanks konsernsjef, Masayoshi Son, i en kommentar til kjøpet ifølge Dagens Næringsliv.

Det er ti år siden Falanx, et selskap startet av NTNU-gründere i Trondheim, ble kjøpt opp av britiske ARM for 150 millioner kroner. Falanx hadde da utviklet en energieffektiv teknologi for grafikkprosessorer i mobiltelefoner.

LES OGSÅ: ARM Norway vil ikke ut av Midtbyen før de må

- Kompetansen er i Trondheim

ARM Norway ble værende i Trondheim og har i dag hovedkontor i krysset Munkegata/Olav Tryggvasons gate. Tallene for 2015 er foreløpig ikke offentlige, men i 2014 omsatte de for drøyt 116 millioner kroner. Daglig leder i ARM Norway, Kjetil Sørensen, har ikke anledning til å kommentere selve oppkjøpet, men påpeker viktigheten av det som skjedde i Trondheim.

- ARM er den største leverandøren av grafikkprosessorer i verden, og grunnsteinene ble lagt her i Trondheim. Kompetansen er i Trondheim, sier han.

Han forteller at selskapets trondheimskontor er i vekst.

- Vi planlegger å ansette rundt 15 nye personer i år, og vil vokse videre neste år. Mot slutten av året regner jeg med vi vil ha rundt 135 ansatte her, sier Sørensen.

Kontoret i Trondheim er et av 35 kontorer konsernet har fordelt på Europa, Midtøsten, Asia og Nord-Amerika.

Tingenes internett

- ARM vil være en utmerket strategisk kombinasjon med Softbank mens vi er i ferd med å investere for å ta tak i de mulighetene som eksisterer med Internet of Things, sier Son videre i kommentaren.

Internet of Things, eller tingenes internett på norsk, går ut på at sensorer blir montert på forskjellige installasjoner for å overvåke hvordan disse fungerer, hvilke belastninger det er på dem og hvordan driftsstatus på de forskjellige tingene er.

På forsiden nå