Birgit Skarstein kan få to millioner av Odd Reitan

Reitangruppen har nominert ti kandidater som kan bli Årets Ladejarl og dermed motta to millioner kroner og en skulptur av Odd Reitan selv.

Blant de nominerte: Birgit Skarstein som er aktuell i Paralympics i Rio er også nominert av Reitangruppen til Årets Ladejarl-pris.   Foto: Vegard Eggen

Saken oppdateres.

For femte år på rad skal Reitangruppen dele ut verdiprisen Årets Ladejarl.

- Da jeg fylte 60 år ble det bestemt at Reitangruppen hvert år skulle løfte frem mennesker med brennende engasjement og sterke verdier som utgjør en forskjell. Å feire min egen bursdag sammen med mennesker som har mot til å utøve verdibasert ledelse til gode for samfunnet vårt betyr utrolig mye for meg og alle oss i Reitangruppen, sier Odd Reitan i en pressemelding.

I pressemeldingen heter det videre at Årets Ladejarl-pris skiller seg ut ved at den deles ut til et enkeltmenneske, ikke en organisasjon eller prosjekt. Alle kan nominere kandidater og hvert år nomineres det mange hundre mennesker til verdiprisen.

I fjor gikk prisen til Per Solli, som er rektor ved Elvebakken videregående skole i Oslo. Han danket dermed ut både Moser og Stordalen.

Sammen med pressemeldingen kommer Reitangrupen med årets topp-ti-liste. Her er det blant annet med tre gjengangere som har vært nominert til prisen i flere år, dette er Marit Sanner, Johann Olav Koss og Ada Sofie. De syv øvrige er nykommere på topp-ti-lista. Blant dem er Birgit Skarstein, som er årets lokale kandidat. Skarstein er også het gullkandidat i Paralympics i Rio. Dette etter å ha trent så hardt at hun pådro seg tretthetsbrudd.

Årets toppkandidater er:

Marit Sanner

Gründer og daglig leder for Forandringsfabrikken. De unge inviteres med som proffer. De bidrar selv direkte til forandring av lover og nasjonale retningslinjer, og i kvalitetsutvikling nasjonalt, av barnevern, skole, psykisk helse, kriminalomsorg og sykehus. Fagfolk i alle systemer og over hele landet samarbeider nå med proffene og verdiforankring er grunnmur for samarbeidet.

Johann Olav Koss

Grunnlegger, president og CEO i Right To Play, en internasjonal humanitær organisasjon med bevisst bruk av fysisk aktivitet og lek for å oppnå fredsmål. Koss har gjennom de siste 20 årene mottatt utallige priser for sin innsats for en sunnere og tryggere verden gjennom idrett og lek, og bedrer barn og unges hverdag i verdens mest vanskeligstilte områder.

For to år siden ble Odd Reitan beskyldt for å være på en egotripp når han deler ut to millioner og en skulptur av seg selv til Årets Ladejarl. Her kan de lese hva han svarte på kritikken.

Ada Sofie Austegard

Stifter og leder for Stine Sofies Stiftelse, som i mai 2016 åpnet Stine Sofie Senteret – et nasjonalt senter for mestring og livsglede for voldsutsatte barn. Stiftelsen er i dag en viktig bidragsyter for å styrke barn og pårørendes rettssikkerhet og driver blant annet utstrakt foredragsvirksomhet for å belyse det samfunnsproblemet vold mot barn er. Har fått Kongens fortjenestemedalje i gull, gitt ut bok og fått en rekke priser for sine verdibaserte resultater.

Asgeir Føyen

Daglig leder ved Abildsø Gård, som har som mål å bidra til å forebygge frafall fra skole og arbeidsliv gjennom forskjellige initiativ og prosjekter. Prosjekt Skolegård er en praktisk rettet skoledag på Abildsø Gård for elever med utvidet læringsbehov fra mellomtrinnet, ungdomsskolen til videregående.

Disse var på topp ti-lista til Reitangruppen i fjor.

Aamir Javed Sheikh

Politiker, forretningsmann og leder av 14. august-komiteen, grunnlegger av stiftelsen Dialog for fred. Jobber med å bygge bru mellom religioner, samfunn og enkeltmennesker gjennom sitt fokus på forsoning, respekt og verdighet.

Birgit Skarstein

Toppidrettsutøver med ulike verv. Rollemodell og forbilde for både unge og voksne, med og uten funksjonshemninger. Som etterspurt foredragsholder og inspirator snakker Birgit Skarstein ofte om menneskeverd uavhengig av fysiske og psykiske forutsetninger, respekt for enkeltmennesket – og om viktigheten av å drive fysisk aktivitet og idrett, uansett hvilke begrensninger man må forholde seg til.

Jonathan Castro

Åpent Hus ansvarlig & prosjektkoordinator ved Antirasistisk Senter, startet Hiphop 101 og Hiphop 1010 Entertainment i Oslo. Jobber for at musikkinteressert ungdom skal få veiledning i alt fra tekstskriving og innspilling til etterarbeid og promotering.

Trude Jacobsen

generalsekretær for Dråpen i Havet som har eksistert som frivillig organisasjon siden august 2015, og er i dag til stede i syv flyktningleirer i Nord-Hellas, Athen og på Chios. De har tidligere vært til stede i perioder på Samos, Kos, i Makedonia og Tyrkia.

Gunvor Ulstein

Norsk industrileder, konsernsjef i Ulstein Group og administrerende direktør i Ulstein Shipping, med en rekke styreverv i både det private og offentlige. Som toppleder er Gunvor Ulstein aktivt med på å fremme likestilling mellom kvinner og menn i arbeids- og næringsliv.

Yousef Bartho Assidiq

Leder for Just Unity og foredragsholder. Tidligere ekstremist som i dag er leder for organisasjonen Just Unity, som har som hovedmål å forebygge radikalisering og ekstremisme blant ungdom.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå