Vaskfabrikken Intra i Malvik flyttes til Sverige

42 ansatte ved produksjonen må enten flytte til Sverige eller finne seg noe annet å gjøre.

Intra på Malvik som produserer kjøkkenvasker, servanter og sanitærprodukter i rustfritt stål, er vedtatt flyttet til Sverige.  Foto: Foto: STEINAR FUGELSØY

Saken oppdateres.

Flyttingen av Intras produksjon av vasker og sanitærprodukter fra Malvik til Intras fabrikk i Mölntorp i Sverige ble vedtatt i både Intras norske og svenske styre tirsdag.

Kort tid etter styremøtet fikk de ansatte den tøffe beskjeden. 42 ansatte blir berørt.

- Flyttingen vil skje i løpet av en treårsperiode. I løpet av året vil all produksjon av hygieneprodukter bli flyttet. Rundt åtte ansatte blir berørt av dette. Neste fase gjennomføres i andre halvdel av 2017, når produksjonen av blant annet urinaler og servanter flyttes. Her er det ytterligere syv ansatte som blir berørt. Den siste fasen gjennomføres i 2018–2019 når produksjonen av kummer og vasker flyttes. I denne siste fasen blir 27 ansatte berørt, sier salgs- og markedsdirektør i Intra, Ingrid Johansen til adressa.no.

Jobbtilbud i Sverige

Meldingen om at flytting til Sverige kunne bli en realitet ble gitt til de ansatte allerede før sommeren. Etter tirsdagens styremøter er det imidlertid sikkert at det blir flytting.

Johansen forteller at ansatte vil få tilbud om å jobbe ved fabrikken i Sverige, og at fagforeningene skal involveres tett i den videre prosessen.

- Tung dag

Selv om de ansatte har visst at flytting kunne bli en realitet en stund, er Johansen klar på at det har vært en tung dag på fabrikken.

- Selv om tanken på flytting har hatt tid til å synke inn, er det noe annet nå når det er endelig avgjort. Da kommer det forskjellige reaksjoner. I dag har vært en tung dag. Vi har hatt fellesmøte, styremøte og informasjon til fagforeningen. Men det er sterke følelser rundt arbeidsplassene, og vedtaket har skapt mange sterke og vonde følelser. Jeg har full forståelse for at folk reagerer når dette kommer opp, sier Johansen.

Styrker markedsavdelingen

Grunnen til at produksjonen flyttes til Sverige er effektivitetshensyn.

- Vi utredet også andre alternativer underveis, deriblant å flytte produksjonen helt ut av Skandinavia. Men vi kom til at det har en verdi å ha produksjonen i Skandinavia. Det handler både om kvalitet og nærhet til de lokale markedene, sier Johansen.

Selv om det ikke vil være noen produksjon i Malvik om tre år, skal markeds- og salgsavdelingen Intra har i Malvik bestå.

- Salg og markeds tilstedeværelse skal styrkes. Vi skal ta markedsandeler. Det er derfor vi også er så fokuserte på å sentralisere. Det er viktig å skille hvordan Intra organiserer produksjonen sin, og hvordan vi jobber med forretningsutvikling og markedene, sier Johansen.

Salgs- og markedsavdelingen ved Intra i Malvik har i dag ti ansatte.

På forsiden nå