Vil ha skatteendring for å dempe boligprisene

Norges Bank tror styringsrenten vil ligge rundt 0,5 prosent de neste par årene. Skatteendring må til for å dempe boligprisveksten, tror sjeføkonom.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen tror boligprisveksten vil fortsette uten endringer i skattesystemet.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Sentralbanken varslet torsdag formiddag at de lar styringsrenten være uforandret på rekordlave 0,5 prosent.

Ifølge Norges Bank har prisveksten i Norge har vært uventet høy de siste månedene, og de ser samtidig tegn til at veksten i norsk økonomi tar seg opp litt raskere enn de anslo i juni.

Den kraftige økningen i boligprisene har vært høyere enn sentralbanken ventet. I begrunnelsen for rentebeslutningen peker hovedstyret på at lave renter kan bidra til å holde prisveksten oppe, noe som igjen kan true stabiliteten i det finansielle systemet.

- Få alternativer

Banken varslet samtidig at rentenivået vil ligge på dette nivået de neste par årene. Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen håper at boligmarkedet vil roe seg ned, men er redd prisene bare vil fortsette å stige.

- Utfordringen i Norge i dag er at det er så få andre alternativer for de med formue, ettersom renten er så lav og skattesystemet stimulerer så kraftig til belånte boliginvesteringer, sier Holvik.

Hun peker på ubegrenset mulighet til å trekke fra renteutgifter på skatten, redusert ligningsverdi på boligen, samtidig som investeringer i blant annet aksjer skattes fullt ut.

- Hvis det ikke gjøres grep med skattesystemet, så tror jeg det fortsatt vil være et sterkt ønske om å kjøpe og leie ut leiligheter, sier hun.

Tror ikke på endring

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sa sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding torsdag formiddag.

Norges Bank la også frem årets tredje pengepolitiske rapport, og ifølge banken tilsier analysene i rapporten at styringsrenten vil holde seg nær 0,5 prosent de neste par årene.

De sier samtidig at det er litt større sannsynlighet for at renten settes ned enn opp det neste året.

Reformer

Holvik mener det er fornuftig at Norges Bank ikke kutter renten mer nå.

- Samtidig som dette burde anspore Stortinget til å ta flere grep når det gjelder skattereform og andre reformer som kan få fart på norsk økonomi, sier hun.

På forsiden nå