Investerer 5,5 milliarder i nytt felt utenfor Trøndelagskysten

Trestakk-feltet på Haltenbanken har planlagt produksjonsstart i 2019.

Åsgard A skal pumpe opp oljen fra bunnrammene på Trestakkfeltet på Haltenbanken.  Foto: Øyvind Hagen/Statoil

Saken oppdateres.

- Feltet er et godt eksempel på hva det er mulig å få til gjennom å bruke tid på å modne frem det beste konseptvalget, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil i en pressemelding.

Trestakk-feltet på Haltenbanken ligger rett sør for Åsgard-feltet.

Funnet ble gjort allerede i 1986, og de første investeringsanslagene lå rundt 10 milliarder kroner. Beløpet var redusert til 7 milliarder da de i januar i år bestemte seg for endelig konsept, og ytterligere forbedringer og tilpasninger har i løpet av året redusert anslaget til rundt 5,5 milliarder kroner.

Plan for utbygging og drift ble i dag overlevert til olje- og energiminister Tord Lien(Frp).

LES OGSÅ: Etablerer oljeklynge for å få flere av oljekronene til Midt-Norge

LES OGSÅ: Statoil leverte skuffende resultat

Sikrer arbeidsplasser

- Feltet skal knyttes til Åsgard, noe som betyr at vi kommer til å opprettholde aktiviteten både offshore og på driftssenteret i Stjørdal. Utbyggingen vil føre til generelt økt aktivitet i Midt-Norge, sier Rød til Adresseavisen.

Men det er ikke planlagt å øke bemanningen ved kontoret som resultat av utbyggingen.

- Målet vårt er å dekke driften av Trestakk med de medarbeiderne vi har inne i driften av Åsgard i dag. Vi vil utnytte den kapasiteten og kompetansen vi allerede har på Stjørdal videre, fortsetter direktøren.

Olje- og energiministeren synes det er gledelig at selskapene nå ønsker å bygge ut feltet.

- Nye utbygginger er viktig for sysselsettingen i en leverandørindustri som trenger flere oppdrag og mer arbeid. Jeg har stor tro på at norske leverandører vil være konkurransedyktige også for oppdrag knyttet til Trestakk, og at utbyggingen på den måten vil bidra til å sikre arbeidsplasser og gi positive ringvirkninger, sier Lien.

Også han trekker frem viktigheten av arbeidet med å få ned kostnadene.

- Gode og kostnadseffektive løsninger gjør det mulig å realisere prosjekter som Trestakk, selv med lavere oljepris.

Gjør nye prosjekter mulige tross lav oljepris

- Vi har sammen med våre lisenspartnere og leverandører nær halvert kostnadene fra det opprinnelige valget. Dette er et viktig bidrag til å opprettholde aktiviteten på norsk sokkel, fortsetter direktøren.

Kostnadsreduksjonene er ifølge pressemeldingen oppnådd gjennom blant annet å tenke nytt og forenkle.

- Dette viser hva vi som industri har klart å oppnå på få år. Industrien har de siste årene vist en stor evne til å hjelpe oss med å finne gode og kostnadseffektive løsninger som gjør det mulig å realisere prosjekter selv med lav oljepris, sier direktøren.

LES OGSÅ: Statoil-ansatte bekymret for sikkerheten

Gir lønnsom drift for Åsgard A

Feltet skal inneholde rundt 76 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter og skal knyttes til produksjonsskipet Åsgard A. Oljeekvivalentene skal hentes opp via en bunnramme.

- Oljen fra Trestakk er en viktig bidragsyter for å kunne videreføre lønnsom drift på produksjonsskipet frem mot 2030, sier Siri Espedal Kindem, områdedirektør for Drift Nord i Statoil.

Det er Statoil som er operatør på Trestakk-feltet. De har 59,1 prosent av lisensene. Resten eies av ExxonMobil (33 prosent) og Eni (7,9 prosent).

På forsiden nå