Billigere mat tredje måned på rad

Men maten er dyrere nå enn på samme tid i fjor.

Maten er blitt billgere enn i sommer, men ikke så billig som i fjor på samme tid.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Fra september til oktober falt prisen på mat med 0,6 prosent her i landet, viser SSBs konsumprisindeks for oktober, publisert torsdag 10. november.

Dette er tredje måned på rad med nedgang i matvareprisene: Fra august til september ble prisen på mat 0,4 prosent lavere og måneden før gikk prisen for denne varegruppen ned med 1,0 prosent.

Les også: Matkrigen på nett tar av - og gir lavere priser

Billigere frukt og grønt

Blant matvarer var det størst prisnedgang på frukt og grønt fra september til oktober i fjor, godt hjulpet av Kiwis initiativ med 7,5 prosent rabatt på denne varegruppen for medlemmer av kjedens nye lojalitetsprogram. De importerte jordbruksvarene falt omtrent dobbelt så mye i pris som de norskproduserte, melder SSB.

Ingvill Størksen, direktør for dagligvare i Virke, mener prisnedgangen kan forklares med sterk konkurranse om matkundene.

Les også kommentaren: Ufattelig mye mat havner rett i søpla

- Kommer kundene til gode

– Den nye konkurransesituasjonen i dagligvaresektoren, med tre store dagligvarekjeder, har skrudd til konkurransen. Konkurransen påvirker matprisene, sier Størksen i en pressemelding.

– Det er ikke uvanlig at matprisene synker på denne tiden av året, som følge av naturlige svingninger. Samtidig er det verdt å merke seg at matprisene i løpet av det siste året har økt mindre enn den samlede konsumprisindeksen.  Den harde konkurransen kommer kundene til gode, sier Størksen

Dyrere enn i fjor

Men nedgangen de siste månedene er ikke nok til å måle seg med prisene i 2015. Ifølge konsumprisindeksen var matvareprisene. Fra september til oktober i fjor sank matprisene med 1,2 prosent. Sammenlikner vi oktober 2015 med oktober 2016, var matvarene 3,1 prosent dyrere i år enn i fjor.

På forsiden nå