Oljekartellet Opec møtes på onsdag på hovedkontoret i den østerrikske hovedstaden Wien for å diskutere om de skal kutte i produksjonen eller ikke.

Klokken 13.05 lå prisen på et fat Nordsjø-olje på 51,22 dollar. Det er en oppgang på 4,84 dollar, eller 10,4 prosent. Det er første gang på en måned at prisen er over 50 dollar per fat, skriver Aftenbladet.no.

Oljeprisen falt med 4 prosent på tirsdag.

Optimisme

Møtet mellom oljetoppene i Opec-landene begynte klokken 09.00. Ifølge nyhetsbyrået Reuters uttalte Iraks delegat i forkant at han mente de ville kunne klare å bli enige om en avtale.

Irans oljeminister sa at han også var optimistisk, ifølge Reuters. Også Khalid al-Falih, Saudi Arabias energiminister, beskrev stemningen som positiv og optimistisk.

Opec-toppene sa i september at de planla å kutte oljeproduksjonen fra 33,4 millioner fat til mellom 32,5 millioner og 33 millioner fat per dag. Problemet er at de ikke har blitt enige om hvem som skal kutte, og hvor mye.

Dersom Opec bestemmer seg for å kutte i produksjonen, vil det være første gang siden 2008.

Opp eller ned?

Nyhetsbyrået har snakket med analytikere fra storbankene Goldman Sachs, Barclays og ANZ, som alle er enige om at oljeprisen vil stige raskt til over 50 dollar per fat dersom det blir en enighet om produksjonskutt. Uten en avtale, vil den kunne falle til nærmere 40 dollar per fat, mener analytikerne.

Oljeanalytiker i DnB Markets sa tidligere denne uken at han hadde troen på at det ender opp med et produksjonskutt denne gangen.

- Grunnen er at det står såpass mye på spill for oljeprisen og dermed for økonomien til alle de oljeeksporterende landene.

- Vi tror utfallsrommet for oljeprisen frem til jul er på hele 20 dollar fatet avhengig av hva Opec blir enige om neste uke.

Opec-landene står for tilsammen en tredjedel av verdens oljeproduksjon. Helt til for to år siden var kartellets strategi å kutte i produksjonen dersom oljeprisen falt for mye.

Men på møtet i november 2014, endret den største og mektigste produsenten Saudi-Arabia strategi. Siden dengang har målet vært å kjempe om markedsandeler med skiferoljeprodusenter i USA, og med Russland.

Opecs dilemma er at dersom oljeprisen stiger for mye, vil skiferoljeprodusentene i USA gjenoppta mye av den nedstengte produksjonen og begynne å ta fra kartellet markedsandeler igjen.