Butikktyver stjeler for 732 millioner kroner i desember

732 millioner kroner vil gå tapt under årets julehandel som følge av tyverier fra butikkene, anslår Virke. 

732 millioner kroner vil gå tapt under årets julehandel, anslår Virke.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

I desember stjeler tyver varer for rundt 388 millioner kroner, mens butikkansatte stjeler for rundt 205 millioner kroner fra egen arbeidsplass.

Les også: Her er de ti alvorligste truslene mot deg og arbeidsplassen din

Dermed er det tyver som oppsøker butikker som utgjør den største andelen svinn i butikkene, hele 53 prosent. Utro ansatte kommer på en andreplass, og utgjør 28 prosent av butikksvinnet.

Tallene er basert på tidligere undersøkelser av gjennomsnittlig svinn i Norge, utført av Centre for Retail Research i Storbritannia.

– Vi vet at den økte aktiviteten med mange mennesker i butikkene og mange vikarer kan redusere oppmerksomheten til de ansatte, sier sikkerhetsrådgiver i Virke, Thor Martin Bjerke.

I Norge utgjør butikktyverier 0,7 prosent av omsetningen i desember.

Selv om det stjeles for flere hundre millioner i desembermånedene, er det ikke de profesjonelle tyvene som er mest aktive. Siden det både er flere ansatte og flere vektere i butikkene i desember, blir det vanskeligere for tyvene i juletiden enn ellers i året.

– Mange er profesjonelle, mobile utenlandske grupper og flere reiser ut av landet i forbindelse med julehelgen, og avslutter aktivitetene sine et par uker før jul, sier Bjerke.

Les også: En fremmed mann hadde plugget elbilen sin i strømuttaket i garasjen

Gikk du glipp av disse?
 
 
 
 
 
 
På forsiden nå