Lottogevinst vil ikke gjøre deg lykkelig, mener forskere

Tror du lykken er å vinne en stor pengesum? Da må du tro om igjen. Men tilfredsheten øker, ifølge svensk forskning.

Over en tredel av Norges befolkning driver aktivt med tipping.  Foto: Nina Rundsveen/Norsk Tipping

Saken oppdateres.

Det er forskere fra blant annet Handelshøgskolen i Stockholm som har dykket ned i emnet. 3300 mennesker har deltatt i studien. Blant dem var vinnere fra lotterier i Sverige, som flere år etter gevinsten ble spurt om blant annet helse, lykke og tilfredshet.

Deretter ble svarene sammenlignet med personer som ikke hadde vunnet, men som hadde spilt like mye.

LES OGSÅ: Alle drømmer om at Norsk Tipping skal ringe. Men denne samtalen er ikke av den gledelige sorten

Mer tilfreds

Forskerne konstaterer at de som har vunnet penger, oppgir at de verken er lykkeligere eller har det bedre psykisk enn de som ikke har hatt hellet med seg.

Vinnerne er imidlertid mer tilfreds med livssituasjonen.

– Lykke er mer en følelse vi har i magen, mens tilfredshet er hvordan man ser på livet sitt, hvis man skal vurdere det. De som hadde vunnet penger var i hovedsak mest tilfreds med sin økonomiske situasjon, noe som ikke er veldig forbausende. De er også noe mer tilfredse med fritiden sin, sier lektor i økonomi Erik Lindqvist ved Handelshøyskolen i Stockholm.

LES OGSÅ: Mann fra Trondheim vant 2,7 millioner i Lotto

Venner og familie

Utenom den økonomiske situasjonen, var ikke forskjellene store. Sammenlignet med ''taperne'' var ikke vinnerne mer tilfreds med familie, venner og bosituasjonen.

– Effekten var større for dem som hadde vunnet mer. Man er altså mer tilfreds om man vinner fem millioner enn bare en million. Dessuten ser vi at effekten varer over tid, og ikke avtar med tiden. Myten sier at de som vinner blir presset av venner og slektninger som vil dele pengene. Men tidligere studier viser at dette ikke skjer, det er ikke riktig, sier Lindqvist.

LES OGSÅ: Lars Erik fra Trondheim vant to førstepremier i Lotto

Deling

Forskerne har også sett på om vinnerne deler pengene med sin partner. Resultatene viser at de som vinner mye penger, går ned i arbeidstid, mens en partner ikke vil gå like mye ned i arbeidstid.

– Sånn sett deler man altså ikke på hele gevinsten, sier Lindqvist.

Tidligere i år opplyste Norsk tippings generalforsamling at det var rundt 1,96 millioner aktive tippere i 2017. Med andre ord driver over en tredel av Norges befolkning aktivt med tipping.

LES OGSÅ: Våryr uten lottomillioner

På forsiden nå