Norges Bank: Renta skal opp i september

Hovedstyret i Norges Bank holder styringsrenta uendret på 0,5 prosent. Renta har vært uendret i mer enn to år, men blir mest sannsynlig satt opp i september.

Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler at renta skal opp i september. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. 

Saken oppdateres.

- Slik vi nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli satt opp i september i år, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Styringsrenten har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016.

LES OGSÅ: Finanstilsynet frykter dramatiske konsekvenser hvis renta stiger raskt

Oppgangen fortsetter

En renteøkning i september vil trolig bli fulgt opp av flere renteøkninger framover, men usikkerhet rundt virkningene av en høyere rente taler for å gå forsiktig fram.

- Utsiktene og risikobildet tilsier samlet sett en gradvis renteoppgang i årene fremover, heter det i pressemeldingen.

I den pengepolitiske rapporten antydes det en styringsrente på noe over 2 prosent ved utgangen av 2021. For boliglånskundene vil det innebære et rentenivå på boliglånene på rundt 4 prosent.

LES OGSÅ: Kravene til å få boliglån videreføres - BSU og barnetrygd tas med i beregningen

Som ventet

Norges Bank har i lang tid hatt første renteheving i september som sitt scenario. En renteøkning i september er heller ingen bombe, det har også vært antydet i tidligere rentebaner.

- En septemberøkning er helt i helt i tråd med rentebanen. Vi tror deretter at neste økning kommer i mars 2019 og deretter i september samme år, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea markets.

LES OGSÅ: Sjefen i BN Bank slutter

LES OGSÅ: Finanstilsynet anbefaler Vipps-fusjon

På forsiden nå