Kina opphever restriksjonene på trøndersk laks

Nå kan trønderske oppdrettsselskap på nytt eksportere laks fritt til Kina. Landet har opphevet restriksjonene.

Nå kan konsernsjef Ole Andreas Ervik i Salmar fritt eksportere laks til Kina igjen.  

Saken oppdateres.

Det opplyses i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Sør-Trøndelag sammen med Troms og Nordland har siden 2015 vært utestengt fra å eksportere laks til Kina. Fiskesykdommene PD og ILA har vært utbredt i disse fylkene, og kineserne har fryktet for at de alvorlige sykdommene kunne smitte til kinesisk fisk.

Kan eksportere fra 3. juli

Kinesiske myndigheter opphever nå restriksjonene med virkning fra 3. juli.

- Dette er en ny milepæl på veien inn i det kinesiske markedet, og en kjempegod nyhet for sjømatbedriftene våre. Nå kan lakseprodusenter fra hele Norge selge laks til Kina. Det er et enormt potensial i Kina for videre utvikling av handelen med sjømat, sier fiskeriminister Per Sandberg i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Salmar-partner smuglet laks

LES OGSÅ: Mistenkt for laksesmugling

Mye fisk

De tre fylkene har de siste årene stått for over 40 prosent av den totale norske lakseproduksjonen. Dette tilsvarer over 500 000 tonn, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

- Dette er store oppdrettsfylker. Tilgangen på laks som kan eksporteres til Kina blir nå betydelig bedre. Den største laksen på over fem kilo er mest populær i Kina, men den er vanskelig å få tak i. Nå som flere norske sjømatprodusenter er godkjent blir det mer stor, norsk laks på det kinesiske markedet, uttaler Sandberg i pressemeldingen.

Sandberg lobbet i Kina

Kinesiske matmyndigheter har vært på inspeksjon på flere lakseanlegg i Trøndelag, Nordland og Troms i mars, og kort tid etter reiste fiskeriministeren og norske myndigheter til Kina i mai.

- Vi har hatt flere møter med kinesiske myndigheter, og jeg tror at både den tette oppfølgingen og det at vi har møtt hverandre ansikt til ansikt har hatt betydning her. Arbeidet vi har lagt ned gir nå resultater, sier Sandberg i pressemeldingen.

På forsiden nå