EU bekrefter at Norge får unntak fra toll på stålprodukter

EU-kommisjonen har som ventet vedtatt toll på stålprodukter, men Norge får unntak fra straffetiltaket.

Saken oppdateres.

EU-kommisjonen presenterte planen om høyere toll på import av stål for EUs medlemsland for snaut to uker siden. Der fikk planen «overveldende støtte». Straffetiltaket ble vedtatt onsdag, opplyser EU-Kmmisjonen.

– Amerikansk toll på stålprodukter skaper handelshindre som kan ramme stålprodusenter i EU og arbeidere i industrien. Vi står igjen uten annet valg enn å iverksette midlertidige beskyttelsestiltak, for å beskytte vår industri mot en importbølge, opplyser EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

De midlertidige straffetiltakene gjelder 23 stålproduktkategorier. For alle kategoriene blir straffetollen på 25 prosent kun innført når importen overskrider gjennomsnittet av import de siste tre årene. EØS-nasjonene Norge, Island og Liechtenstein slipper imidlertid unna.

– Gitt de nære økonomiske relasjonene med EØS-landene, så unntas de fra tiltakene. Disse unntakene ses i sammenheng med både EUs bilaterale og WTOs multilaterale forpliktelser, heter det i en pressemelding fra EU-kommisjonen.

På forsiden nå