72 trøndere ble anmeldt for trygdesvindel i fjor

Nav anmeldte svindel for til sammen tolv millioner kroner.

Bedrageri: De aller fleste sakene gjaldt urettmessig utbetaling av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger   Foto: Ole Martin Wold

Saken oppdateres.

70 av de 72 anmeldelsene gjaldt urettmessige utbetalinger av dagpenger eller arbeidsavklaringspenger, opplyser Nav i en pressemelding.

De fleste har mottatt stønaden samtidig som de har vært i jobb eller hatt inntekt.

Det er alvorlig når noen bevisst skjuler at de er i et arbeidsforhold. Det er svindel av fellesskapets midler og er med på å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier avdelingsdirektør Jannike Syse i Nav Kontroll nord i pressemeldingen.

Ifølge Nav har Høyesterett uttalt at trygdesvindel over 90 000 kroner normalt skal straffes med fengsel, og i fjor ble en kvinne fra Trondheim dømt til 105 dager i fengsel etter å ha lurt til seg 330 140 kroner i dagpenger.

Nav opplyser at de alltid også krever tilbake pengene. De opplyser at de fleste sakene avdekkes gjennom samkjøring av offentlige registre.

Kontrollene våre blir stadig mer målrettet og de som velger å gi feil opplysninger til NAV løper en stor risiko for å bli oppdaget, sier Syse.

I 2017 ble 83 personer anmeldt for trygdesvindel i Trøndelag.

På forsiden nå