SAS permitterer om lag 1 000 ansatte

SAS permitterer rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av pilotstreiken. Likevel høster pilotene støtte fra kollegaer både på bakken og i kabinen.

Saken oppdateres.

– Streiken rammer våre passasjerer i en skala vi ikke har sett i moderne tid. Det er en belastende og dramatisk situasjon, og vi gjør alt vi kan for å finne en snarlig løsning, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til VG.

I permitteringsvarselet som er sendt ut til de ansatte, viser SAS til den pågående streiken blant pilotene i Skandinavia, og at selskapet ikke lenger klarer å sysselsette kabinpersonale. Permitteringen gjelder fra og med onsdag.

De kabinansatte erklærer på sin side støtte til de streikende pilotene. Lederen i SAS Norge Kabinforening, Anneli Nyberg, sier til Aftenposten at hun og hennes kollegaer kjenner seg godt igjen i problemene pilotene beskriver, både når gjelder lønn og arbeidstidsordningen som oppleves svært ugunstig.

Støtte fra permitterte

– Både pilotene, bakkeansatte og vi kabinansatte tjener mindre enn i mange andre flyselskaper, og har ingen mønster i turnusen vår. Det er veldig uheldig, det får jo konsekvenser for oss, sier hun.

Også bakkeansatte i Widerøe Ground Handling (WGH), som også må tåle permitteringer som følge av streiken, erklærer sin støtte til pilotene. De mener det er uakseptabelt at SAS-pilotene «ikke har kontroll på hvor, når eller hvor lenge de skal arbeide».

– Vi støtter pilotenes krav. Dette handler ikke om lønn, men om arbeidstid, sier fagforeningsleder Torild Mjelstad i Junit til FriFagbevegelse. Fagforeningen organiserer flesteparten av de bakkeansatte i WGH.

Taxfree-saget faller

Ansatte i taxfreehandelen kan være de neste i køen av ansatte i luftfartsrelaterte jobber som blir permittert. Salget av alkohol, tobakk, parfyme og sjokolade på landets største flyplasser faller, hvilket har medført at de ansatte blir anmodet om å ta ferie og bruke avspasering inntil videre.

– Vi har ikke permittert noen ansatte, og ønsker ikke å permittere noen ansatte. Men vi oppfordrer ansatte til å ta ut avspasering og ferie om det passer, sier kommunikasjonssjef Haakon Dagestad i Travel Retail Norway (TRN) til E24.

Selskapet driver taxfreesalget på Gardermoen samt på Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand Kjevik. Selskapet har en omsetning på cirka 5,7 milliarder kroner i året.

LO-støtte

Fagforbundet var mandag ute og ga de streikende pilotene sin støtte. Tirsdag gjorde LO-ledelsen det samme.

– SAS-pilotene har tatt ansvar og hjulpet selskapet gjennom vanskelige tider, og er en yrkesgruppe som har opplevd et betydelig press på lønns- og arbeidsvilkår de siste tiårene, med konkurranse fra lavprisaktører og utflagging, sier nestleder Peggy Hessen Følsvik.

På forsiden nå