Bjørn Kjos går av som Norwegian-sjef

Bjørn Kjos (72) går av etter 17 år som konsernsjef i Norwegian. Han skal fortsatt ha en sentral rolle i selskapet som rådgiver for styret.

Bjørn Kjos går av etter 17 år.  Foto: Fredrik Hagen / NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Finansdirektør Geir Karlsen går inn i rollen som fungerende konsernsjef. Samtidig vil styreleder Niels Smedegaard ta en mer aktiv rolle i Norwegians ledelse.

Endringene er gjeldende fra torsdag, opplyser selskapet.

En utrolig spennende jobb

– Jeg har stor tillit til at styret kommer til å rekruttere en godt kvalifisert konsernsjef til å lede Norwegian videre sammen med resten av toppledelsen, sier Bjørn Kjos.

– Den neste konsernsjefen har en utrolig spennende jobb i vente og jeg er glad for at jeg nå kan gi stafettpinnen videre, mens jeg selv kan konsentrere meg om noen utvalgte prosjekter som vil være av stor betydning for Norwegian fremover. Som jeg har uttalt mange ganger er det ikke naturlig å sitte som konsernsjef når man har gått inn i 70-årene, sier den avtroppende konsernsjefen.

Rekrutteringen er i gang

Styreleder Niels Smedegaard sier han er glad for at Kjos vil ha en sentral rolle i Norwegian som rådgiver.

– Også fremover vil vi få glede av Bjørns omfattende nettverk og dyptgående kunnskap og erfaring fra internasjonal luftfart når selskapet nå har endret strategi og gått inn i en ny fase fra vekst til lønnsomhet. Prosessen med å rekruttere en ny, permanent konsernsjef er i gang, sier styrelederen.

72-årige Bjørn Kjos har vært konsernsjef i Norwegian siden oktober 2002. Han er en av grunnleggerne av Norwegian Air Shuttle og var styreleder fra 1993 til 1996. 2002. Kjos er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har 20 års erfaring fra advokatyrket.

Han har også vært jagerflypilot i 334-skvadronen i seks år.

Analytiker ikke overrasket

Kjos er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har 20 års erfaring fra advokatyrket. Han har også vært jagerflypilot i 334-skvadronen i seks år.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs sier til E24 at han ikke er overrasket over at Kjos går av.

– Nå har Norwegian levert et godt resultat for andre kvartal og de guider at selskapet er på god vei. Det har vært målet til Bjørn Kjos, og da tror jeg han føler seg trygg på at Geir Karlsen og resten av selskapet klarer å drive selskapet videre, sier flyanalytikeren.

La frem kvartalsrapport

Flyselskapet Norwegian la også i dag frem sin kvartalsrapport for andre kvartal 2019. Selskapet leverer et knallsterkt driftsresultat på 2,3 milliarder kroner. Resultatet tilsvarer en dobling fra fjorårets resultat i andre kvartal.

Nesten ti millioner mennesker reiste med Norwegian dette kvartalet, cirka like mange som på samme tid i fjor. Omsetningen økte med 19 prosent til 12 milliarder kroner.

Norwegian har skiftet strategi fra vekst til lønnsomhet, og har iverksatt en rekke tiltak for å bedre bunnlinjen. Blant annet har selskapet innført et kostnadsreduksjonsprogram, og sparte ifølge en pressemelding 554 millioner kroner på dette i andre kvartal. Dette medfører at Norwegian allerede har kuttet kostnader for over en milliard i 2019.

Problemer med 737 Max

Norwegian har hatt problemer med flytypen 737 Max, men har tross disse greid å levere et godt resultat.

– Kvartalstallene viser at vi leverer på strategien om å gå fra vekst til lønnsomhet. Til tross for for driftsutfordringer utenfor vår kontroll, som 737 Max-problemene, leverer vi det høyeste underliggende driftsresultatet for andre kvartal i Norwegians historie, sier avtroppende konsernsjef i Norwegian Bjørn Kjos. 

På forsiden nå