Nicolai Tangen: – Vurderte aldri å trekke meg

Nicolai Tangen sier at han aldri vurderte å trekke seg som kandidat til stillingen som sjef for oljefondet. Dette er ingen jobb for pingler, sier han.

Nicolai Tangen har undertegnet kontrakten som ny sjef for oljefondet.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Jeg har i denne prosessen aldri tenkt å gi meg eller trekke mitt kandidatur. Det er ikke sånn jeg er skrudd sammen, svarte Tangen på spørsmål fra NTB på pressekonferansen der hans arbeidsavtale med Norges Bank som ny sjef for oljefondet ble presentert.

Ansettelsen av Tangen har vært omstridt, ikke minst fordi hedgefondforvalteren har bygget seg opp en milliardformue gjennom selskapet AKO Capital som har fond i skatteparadiset Caymanøyene.

– Det å være sjef for oljefondet handler om å stå i stormen i mediene. Men det handler også om å stå i stormen i kapitalmarkedene når det går opp og ned. Det er en tøff jobb, det er ikke noe pinglegreier altså, understreker han.

– Det handler om å stå støtt i stormen, og det er det jeg har tenkt å gjøre på vegne av det norske folk.

Mellommenn

To uavhengige mellommenn skal sikre at det ikke er kontakt mellom Tangen og AKO og selskapet som tar seg av den personlige formuen hans.

– Hvis det kommer forslag til konkrete justeringer av avtalen, har du da noe mer å gi?

– Sånn som jeg forstår det, skrev vi under på en avtale i går kveld. Jeg forholder meg til avtaleverket, sier Tangen.

Undertegnet kontrakt som sjef for oljefondet

Norges Bank kunngjorde torsdag at kontrakten med Tangen som ny oljefondssjef er undertegnet.

En hovedinnvending som har blitt reist mot Tangen, er at det kunne oppstå mulige interessekonflikter mellom rollen som oljefondssjef og eierinteressene hans.

Sentralbanksjef Øistein Olsen mener arbeidsavtalen håndterer disse spørsmålene. To mellommenn skal håndtere Tangens interesser, og de skal ikke ha direkte kontakt med ham.

– Hovedstyret mener den nye strukturen demmer opp for mulige interessekonflikter og sikrer tilstrekkelig avstand, sa Olsen da han presenterte avtalen på en pressekonferanse.

Mellommenn

Advokat Erik Keiserud skal virke som mellommann overfor hedgefondselskapet AKO Capital og skal sammen med styret utøve stemmeretten på vegne av Tangen.

Tangens stemmerett i hedgefondselskapet AKO Capital reduseres fra 78 til 43 prosent, slik at han kommer i mindretallsposisjon.

Sammensetningen av alle relevante styrer i AKO-systemet endres så de ikke har et flertall av medlemmer med nære bånd til Tangen, går det fram av avtalen. Tangens mangeårige venn Henrik Syse går ut av styret.

Karantene

På pressekonferansen torsdag sa Tangen at han kutter alle bånd til AKO mens han sitter som oljefondssjef.

– Jeg vil kun ha én hatt, og det er oljefondshatten, sier Tangen.

Han forsvarer at han fortsatt er passiv eier i selskapet, og sier at det var et premiss hele veien at han fortsatt skal være involvert.

Tangens personlige formue skal forvaltes av selskapet Gabler og advokat Håkon Blaauw. Heller ikke Blaauw skal ha noen form for kontakt med Tangen, slik at det sikres at det ikke er noen bindinger.

– Jeg har ingen personlige relasjoner til Keiserud eller Blaauw, sier Tangen

Etter at Tangen går av som sjef for oljefondet, inntrer en karantene på seks måneder der han ikke kan yte tjenester eller gå inn i verv i AKO-systemet.

På forsiden nå