Det kom fram da Eriksson torsdag mottok sluttrapporten fra en ekspertgruppe han selv oppnevnte i fjor.

I rapporten foreslår ekspertgruppa en rekke tiltak for et enklere, mer effektivt og brukertilpasset NAV.

Eriksson bet seg spesielt merke i tre av forslagene, som han kalte "spennende".

Det første han trakk fram, var forslaget om å redusere antall NAV-kontorer. I dag har NAV kontor i alle norske kommuner.

– Det vil kunne løfte slagkraften, gi bedre brukeropplevelser og skape mer naturlig nærhet til en arbeidsmarkedsregion, sa Eriksson.

Tre ansatte betjener 480 innbyggere

Som eksempel brukte arbeidsministeren nordtrønderkommunen Røyrvik, med knapt 500 innbyggere, og med tre ansatte på det lokale NAV-kontoret.

Eriksson er ikke sikker på at de har de beste forutsetningene for å hjelpe NAV-brukere i Røyrvik tilbake i jobb.

– Jeg tror ikke brukerne er mest opptatt av antall kontor, men om de får rett hjelp til rett tid, sier statsråden til Adressa.no.

–Uten at jeg har konkludert, synes jeg det er et spennende forslag å redusere antall kontorer. Det dette i grunnen handler om, er hvordan vi skal utnytte den kompetansen og de ressursene vi har i NAV på en best mulig måte for å sikre kortere saksbehandling og bedre oppfølging av brukerne, framholder han.

– NAV-ansatte kan for lite

NAV er et resultat av sammenslåingen mellom trygdeetaten, arbeidsmarkedsetaten og sosialkontorene i 2006. Et av hovedmålene med reformen, var å få flere stønadsmottakere i jobb.

Det har ikke skjedd.

En av årsakene er at de lokale NAV-kontorene har for dårlig kontakt med arbeidsgivere, og for lite kunnskap om arbeidsmarkedet, mener ekspertgruppas leder Sigrun Vågeng.

Vågeng foreslår å avvikle ordningen med såkalte garantikontorer, som sikrer minst tre ansatte på de fleste lokalkontorene. Hun mener dessuten at NAV vil greie å skape sterkere kompetansemiljøer dersom de ansatte samles på færre steder.

– Det skaper bedre forutsetninger for å gi brukerne den hjelpen de trenger, sier hun.

Selv brukere i Røyrvik med særskilte behov vil ha glede av en kjøretur til for eksempel Grong dersom de får bedre hjelp der, mener Eriksson.

– Klarer du å se Røyrvik, Lierne Namsskogan og Grong i sammenheng, vil det være et helt annet arbeidsmarked enn bare kommunehuset og kafeen på Røyrvik, sier han.