- På grunn av den svake kronekursen ser vi at flere utenlandske turister velger å komme til Norge, samtidig som flere nordmenn også velger å være i Norge denne sommeren. Det gjør at vi anslår en vekst på tre prosent i sommerhandelen, sier Johanne Kjuus, fagsjef for handel i Hovedorganisasjonen Virke til adressa.no.

Veksten i Midt-Norge ligger også rundt landsgjennomsnittet.

Jevn vekst

I fjor var den anslåtte sommerhandelen på 91,5 milliarder, i år anslår Virke sommersalg for 100 milliarder. Kjuus forteller at nedgangen i oljemarkedet merkes, men bare i enkelte regioner.

- Foreløpig merker vi bare den nedgangen i Rogaland og Hordaland. I de andre områdene i Norge er det foreløpig normal vekst. Forburkerene er bekymret for landets situasjon, men ikke for sin egen privatøkonomi, fortsetter hun.

Tallene som er utarbeidet av Kvarud Analyse på vegne av Virke anslår at 94 av de 100 milliardene vil bli lagt igjen i Norske butikker, kiosker og på bensinstasjoner.

Nesten halvparten av forbruket går til mat og drikke.

Viktig sommerhandel

- Der ser vi spesielt en vekst når det er fint vær. Vi koser oss rett og slett mer med god mat og drikke når det er finvær, så det er en stor del av nordmenns forbruk.

Hun påpeker at sommerhandelen er viktig for mange av de mindre stedene i landet.

- Sommerhandelen er spesielt viktig for turiststeder og distriktsnorge. Om en ser på kommuner som Moskenes i Lofoten står sommersalget disse to månedene for en tredel av årsomsetningen. Den omsetningen gjør at de kan holde liv i butikkene resten av året.

Og når været er dårlig trekker vi inn i kjøpesentrene, eller handler på nett.

Nett og grensehandel

- Når været er dårlig trekker vi inn på kjøpesentrene, så de er vinnere. I tillegg sitter vi hjemme og handler på nett, fortsetter fagsjefen.

- Vi ser at nordmenn handler mer på nett. De første to månedene i år var det en vekst på 13 prosent, sammenlignet med de første to månedene i fjor, og totalt i fjor vokste netthandelen med 17 prosent, mens butikkhandelen bare vokste med fire prosent.

Og det er ikke bare på nett vi stadig legger igjen mer penger. Også grensehandelen øker.

- Selv om kronekursen er svakere reiser vi fremdeles over til Sverige for å handle. Første kvartal i år var det en vekst i grensehandelen på syv prosent.