Fikk servert tang på messeåpning

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker fikk smake mer enn fisk på Aqua Nor.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker fikk smake på tang av faglig leder Frederic Hauge i Bellona under Aqua Nor-åpningen.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Da fiskeri- og havbruksminister Elisabeth Aspaker (H) besøkte standen til Lerøy Seafood og Miljøstiftelsen Bellona på Aqua Nor, fikk hun servert tang av faglig leder Frederic Hauge i Bellona.

Lerøy og Bellona har sammen startet selskapet Ocean Forrest, som skal forske på hvordan et økologisk samspill mellom ulike arter kan bidra til å løse miljøproblemer som oppdrettsvirksomheten skaper. Avfall fra fiskeoppdrett kan brukes til å dyrke frem skjell, tare og annen mat, for å redusere miljøforurensning fra oppdrett.

LES OGSÅ: Fulle hoteller i Trondheim i neste uke

Over 500 utstillere

Aspaker sto tirsdag for den offisielle åpningen av det messearrangøren selv omtaler som verdens største havbruksmesse. Over 500 utstillere fra 27 land er representert på Aqua Nor, som arrangeres i Trondheim Spektrum på Øya fra tirsdag til og med fredag denne uka.

I åpningstalen pekte hun på at Aqua Nor, som er arrangert hvert annet år siden 1979, har vært et viktig møtested for oppdrettsnæringen.

LES OGSÅ: Bellona skal lage kunnskapsbase om oppdrett

- Apple og Tesla

- Dette er stedet hvor selskaper som Apple og Tesla innen oppdrettsnæringen først ser starten. Hvor nye avtaler inngås, og hvor politikere og industriledere deler kunnskap og ekspertise, sa Aspaker.

Hun sa også at havbruksnæringen spiller en avgjørende rolle, for å skaffe nok mat til jordens befolkning som det er beregnet at vokser til ni milliarder i 2050.

LES OGSÅ: Tjener milliarder på Giske-handel

- Møter krav om bærekraft

- Ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) vil behovet for mat øke svimlende 100 prosent. Å brødfø en voksende befolkning er en av de store utfordringene for verdenssamfunnet. Da er fisk og sjømat en avgjørende del av løsningen, sa Aspaker.

I talen pekte hun også på at næringen har utfordringer når det gjelder sykdom og miljø.

- De gode nyhetene er at vi får stadig flere eksempler på at den marine sektoren som fiskeri- og havbruksnæringen møter kravene om å være bærekraftig, sa Aspaker.

LES OGSÅ: Nye regler kan redde Salmars havmerd

20 000 besøkende

Foruten Aspaker holdt Trondheims-ordfører Rita Ottervik (Ap) tale ved åpningen. Hun la blant annet vekt på samspillet mellom oppdrettsnæringen i Trøndelag og universitets- og forskningsmiljøene i Trondheim.

Arrangøren av Aqua Nor Venter rundt 20 000 besøkende fra rundt 70 land. Arrangørene har også måttet avvise flere utstillere som ønsket å delta, på grunn av plassmangel.

På åpningsdagen ble også Fiskeridirektoratets Miljøpris delt ut. Den deles mellom Akvaplan Niva og Norsk Oppdrettsservice. De får prisen for sitt arbeid med å få fram rognkjeks som rensefisk i oppdrettsnæringen.

På forsiden nå